Mediaopvoeding

Digitale media zijn in al zijn uiteenlopende vormen niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Kinderen en jongeren gebruiken het internet bijvoorbeeld via app's op de mobiele telefoon ook op steeds jongere leeftijd.

Net zoals met alle dingen in het leven is het voor kinderen belangrijk dat zij van jongs af aan leren hoe zij met de nieuwe media moeten omgaan: media­opvoeding voor de allerkleinste. Om kinderen goed te kunnen begeleiden bij het omgaan met tablets, televisie, videogames, mobieltjes en internet, is een grote groep ouders geholpen met concrete tips en ondersteuning. JGZ professionals kunnen deze ouders hier heel goed bij ondersteunen.

Mediadiamant

De MediaDiamant helpt ouders en professionals om media actief op te pakken in de opvoeding van kinderen van 0 tot 18 jaar, met de focus op de kansen die media bieden. In een gezamenlijk project werken GGD Amsterdam, Bureau Jeugd & Media en het NCJ samen om ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar via de MediaDiamant op een leuke manier in aanraking te laten komen met mediaopvoeding. Stichting Opvoeden.nl is ook aangehaakt.

Beeldverhalen

In samenwerking met het NCJ ontwikkelde Pharos twee beeldverhalen over veilig social media gebruik:

Onderzoek

De volkskrant heeft onderzoek uit laten voeren met de centrale vraag: hoe gaan ouders en kinderen anno 2019 met elkaar om in tijden van sociale media? Hoe is het gesteld met de balans tussen opvoeden & controle; tussen vertrouwen & loslaten? Download het volledige rapport 

Iene Miene Media Onderzoek

Urgentie van mediaopvoeding nauwelijks voelbaar bij ouders van kinderen van 0 t/m 6 jaar. Een onderzoek naar omgang met en gebruik van media(apparaten) van kinderen van 0 t/m 6 jaar en de rol die ouders hierin spelen.  Zie het nieuwsbericht & download het volledige onderzoek.

Week van de Mediawijsheid

Jaarlijks vindt de Week van de Mediawijsheid plaats met veel activiteiten voor ouders, kinderen, jongeren en professionals.

Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar.

E-learning

In de JGZ Academie is een e-learning module over mediaopvoeding beschikbaar. De nadruk ligt bij deze e-learning op de leeftijdsgroep 0-4 jaar. 

Deel dit met je netwerk