EBP mindset

Alle kinderen hebben recht op de beste jeugdgezondheidszorg (JGZ). De JGZ kan haar werk niet naar behoren doen zonder Evidence Based Practice (EBP). Evidence Based Practice is breder dan de vertaling: een praktijk die gebaseerd is op bewijs. Ook de ervaring van de professional en de unieke situatie van kind en gezin zijn essentieel voor het werken volgens de principes van EBP.

Wanneer we Evidence Based Practice (EBP) toepassen op bijvoorbeeld het geven van opvoedinformatie, dan is de optimale opvoedinformatie zo goed mogelijk wetenschappelijk onderbouwd, het beste passend volgens de professional en voor deze ouders en kinderen haalbaar en acceptabel.

EBP is terug te vinden op het snijvlak van drie elementen:

  • Kennis uit wetenschappelijk onderzoek
  • Opleiding, praktijkkennis en ervaring van professionals
  • Ervaringen, vragen en voorkeuren van kinderen en ouders

In een plaatje ziet dit er als volgt uit:

Sterker imago

 

Werken vanuit een Evidence Based Practice is ook op organisatieniveau van belang: het geeft JGZ-organisaties een sterker imago en maakt ze aantrekkelijker om voor te werken (talent retention). Onderzoek wijst verder uit dat in organisaties waar meer aan onderzoek wordt meegewerkt, als gevolg van de EBP-mindset vaker conform richtlijnen wordt gewerkt, wachttijden korter worden en kosten lager.

Denk met ons mee

Graag gaan wij het gesprek aan over Evidence Based Practice. Hoe geeft jouw organisatie vorm aan werken volgens EBP? Op welke manier pas jij de elementen van Evidence Based Practice toe in je dagelijkse werk? En waar kunnen we samen de balans tussen de drie Evidence Based Practice-elementen nog meer verstevigen?

Is dit een onderwerp waarover je graag nadenkt? Neem dan contact op met Merian Bouwmeester.

Bekijk ook:

Deel dit met je netwerk

Contactpersoon

Merian Bouwmeester

Telefoon: 06 - 29 03 80 58

E-mail: mbouwmeester@ncj.nl