Onderwerp

Basispakket Jeugdgezondheidszorg

Monitoren, signaleren en screenen vormen de kern van het Basispakket JGZ. Het basispakket JGZ beschrijft activiteiten die de Jeugdgezondheidszorg aan elk kind in Nederland moet aanbieden.

Beleidsadvisering Basispakket JGZ

Beleidsadvisering (adviseren ten behoeve van collectieve maatregelen ter beïnvloeding van gezondheidsbedreigingen) is onderdeel van het Basispakket JGZ. Het is belangrijk om op basis van informatie verkregen uit de individuele contacten, op collectief niveau te adviseren. Deze informatie gebruik je voor beleidsvorming op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Een breed gedragen beleidsadvies kan alleen ontstaan door samen te werken, binnen je eigen afdeling en organisatie en ook daarbuiten met externe partijen.

Er wordt zoveel mogelijk aangesloten op wensen en behoeften van de gemeente of andere samenwerkingspartners, zoals scholen. De rol die de JGZ daarin heeft, wordt gezien als een aanvulling op de rol die de GGD heeft ten aanzien van epidemiologisch onderzoek en beleidsadvisering.

Gegevens onderbouwen beleidsadviezen. Voor de JGZ is het DD JGZ een belangrijke gegevensbron.

Daarnaast zijn er heel veel andere databronnen waar je uit kunt putten. We geven hier een aantal linkjes naar websites waarvan je gebruik kunt maken:

    • Waar staat je gemeente? Met de prestaties van gemeenten op verschillende maatschappelijke thema’s, zoals woon- en leefklimaat, veiligheid, duurzaamheid en lokale economie. In Kinderen In Tel (onderdeel van woon- en leefklimaat) worden indicatoren gegeven.
    • StatLine is de elektronische databank van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), waarin je zelf tabellen en grafieken kunt samenstellen. Een specifiek deel van de databank gaat over jeugd: de Jeugdmonitor.
    • De Jeugdmonitor is een samenvatting van informatie over de situatie van de jeugd in Nederland. De Jeugdmonitor informeert beleidsmakers, onderzoekers en andere ge├»nteresseerden over de situatie van de jeugd. Je kunt in Jeugdmonitor StatLine zelf tabellen en grafieken samenstellen. De uitkomsten kun je daar bekijken, printen of opslaan. In de Jeugdmonitor zijn zoveel mogelijk indicatoren op regionaal niveau beschikbaar. Landelijk zijn veel indicatoren ontwikkeld waar je gebruik van kunt maken. Wij geven een een overzicht van relevante indicatoren voor de JGZ. Een genuanceerd beeld over de rol van gegevens als het gaat om kwaliteit en daarmee ook om beleid, is te vinden in het artikel Zin en onzin van kwaliteitsindicatoren in de zorg.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.