Voor docenten

Lesmateriaal

‘Je Brein de Baas?!’ bestaat uit twee lessen van 45 à 50 minuten. Elke les bestaat uit twee modules. Het is ook mogelijk om de modules te verspreiden over vier lessen.  

De thema’s van de vier modules zijn: 

1. Een dubbele crisis; waarom jongeren extra last kunnen hebben van de coronacrisis. 
2. Je brein en stress; hoe je brein in elkaar zit en stress je denken uitschakelt. 
3. Grip op je gevoel; waar gevoelens vandaan komen en wat je ermee kunt. 
4. Je stress te lijf; hoe je je beter kunt voelen, zonder moeilijke gesprekken. 
 
Elke module bestaat uit een korte animatiefilm met opdrachten en een bijbehorend werkblad. Ze vormen samen een geheel.  

Hoe wordt het in de school toegepast? 

Je Brein de Baas?! is geschreven voor de mentorles, maar kan ook ingepast worden in lessen als biologie of verzorging. Het lesmateriaal bestaat uit een handleiding met uitgewerkte opdrachten waarmee iedere docent direct aan de slag kan. Meer achtergrondinformatie voor docenten deelt ontwikkelingspsycholoog Steven Pont in deze video. 

Steven pont: Korte uitleg bij het lesmateriaal

Het lesmateriaal bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een docentenhandleiding met achtergrondinformatie met per module een beschrijving van de opdrachten, linkjes naar de films en informatie voor de docent met suggesties voor verbindende teksten. 
  2. Een voorbeeldbrief voor ouders.
  3. De module opdrachten met een informatiebrief voor leerlingen over waar zij terecht kunnen voor hulp.  
  4. Een flyer met korte achtergrondinformatie over de les.  

Veerkrachtige leerkracht  

Het is van belang dat docenten zich competent en in staat voelen om deze lessen te geven. Aandacht voor de mentale gezondheid van leerlingen begint met aandacht voor de mentale gezondheid van het schoolteam. Schoolpsychologen kunnen hierin ondersteunen. Meer weten

Gezonde school

Het lespakket sluit aan bij de Gezonde School aanpak. Wil je ook na corona meer aandacht voor welbevinden op school? Kijk dan eens op www.gezondeschool.nl of www.welbevindenopschool.nl. Als school hoef je dit niet alleen te doen. De Gezonde School adviseur kan jullie hierbij helpen. Kijk op gezondeschool.nl voor een adviseur bij jullie in de buurt.

Vragen

Als er leerlingen zijn die extra ondersteuning nodig hebben kan de jeugdverpleegkundige en jeugdarts van uw school met hen in gesprek gaan. Het advies is om ook met hen af te stemmen voor u de les geeft. 

Voor vragen over het lesmateriaal Je Brein de Baas?! kan u terecht bij uw JGZ-organisatie of stuur een mail naar gezondeschool@ggdru.nl.  

Deel dit met je netwerk

Contactpersoon

Mark Weghorst

Telefoon: 06 - 25 39 01 13

E-mail: mweghorst@ncj.nl