De corona-periode vraagt veel aanpassingen in het dagelijks werk. In het voorjaar kwam bij de collega’s van het Nederlands Jeugdinstituut de vraag om informatie met betrekking tot welbevinden op school. Zij brachten een aantal partijen bij elkaar en daarmee ontstond de Coalitie Welbevinden.
Partners in welbevinden
Naast het Nederlands Jeugdinstituut en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid nemen ook Pharos en Trimbos deel aan de coalitie. Zij beheren samen de website en het programma welbevinden op school. De Gezonde School en de sectie schoolpsychologen van het NIP completeren de coalitie.
Wat is er al klaar?
Er was behoefte aan informatie over de inzet op scholen om welbevinden te bevorderen. Door de samenwerking in de coalitie kon de expertise vanuit de verschillende partners effectief worden samengebracht en dit leidde al tot de praktijkkaart welbevinden en de invulling van de teksten op de website van het Nationaal Programma Onderwijs over welbevinden.
Na de zomer kwam de vraag vanuit het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek om te werken aan de pagina’s op Onderwijskennis.nl over welbevinden. Een eerste aanzet daartoe is gegeven en de verdere invulling daarvan krijgt in de komende periode vorm.
In de wijze waarop wel als coalitie kijken naar welbevinden is het van belang om op een duurzame manier en met een brede blik te investeren in welbevinden. Het gaat dan ook niet om interventies die zich enkel op individuele kinderen richten. Ook de sociale omgeving van kinderen komt aan de orde en vraagt aandacht bij het versterken van welbevinden.
En door…
De coalitie ontstond vanuit een behoefte om gezamenlijk op te trekken in dit thema. Het werk dat daarmee verzet werd en in een behoefte voorzag leverde steeds weer nieuwe vragen en opgaven op. De thema-gerichtheid van deze coalitie helpt om ook die nieuwe opgaven te kunnen beantwoorden.
Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.
Nieuws28 september 2023
Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders
Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Nieuws27 september 2023
Registratieprotocol maternale vaccinatie
Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.