Nieuws 9 december 2021

Werken aan welbevinden

De corona-periode vraagt veel aanpassingen in het dagelijks werk. In het voorjaar kwam bij de collega’s van het Nederlands Jeugdinstituut de vraag om informatie met betrekking tot welbevinden op school. Zij brachten een aantal partijen bij elkaar en daarmee ontstond de Coalitie Welbevinden.

Partners in welbevinden
Naast het Nederlands Jeugdinstituut en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid nemen ook Pharos en Trimbos deel aan de coalitie. Zij beheren samen de website en het programma welbevinden op school. De Gezonde School en de sectie schoolpsychologen van het NIP completeren de coalitie.

Wat is er al klaar?
Er was behoefte aan informatie over de inzet op scholen om welbevinden te bevorderen. Door de samenwerking in de coalitie kon de expertise vanuit de verschillende partners effectief worden samengebracht en dit leidde al tot de praktijkkaart welbevinden en de invulling van de teksten op de website van het Nationaal Programma Onderwijs over welbevinden.

Na de zomer kwam de vraag vanuit het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek om te werken aan de pagina’s op Onderwijskennis.nl over welbevinden. Een eerste aanzet daartoe is gegeven en de verdere invulling daarvan krijgt in de komende periode vorm.

In de wijze waarop wel als coalitie kijken naar welbevinden is het van belang om op een duurzame manier en met een brede blik te investeren in welbevinden. Het gaat dan ook niet om interventies die zich enkel op individuele kinderen richten. Ook de sociale omgeving van kinderen komt aan de orde en vraagt aandacht bij het versterken van welbevinden.

En door…
De coalitie ontstond vanuit een behoefte om gezamenlijk op te trekken in dit thema. Het werk dat daarmee verzet werd en in een behoefte voorzag leverde steeds weer nieuwe vragen en opgaven op. De thema-gerichtheid van deze coalitie helpt om ook die nieuwe opgaven te kunnen beantwoorden.

Meer weten? Neem contact op met Mark Weghorst.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.