Nieuws 25 januari 2021

Welzijn van 3 miljoen ouders en daarmee van kinderen in gedrang!

Nevenschade cruciaal om mee te nemen in afwegingen en beslissingen over te nemen maatregelen.

Als organisaties betrokken bij ouders en kinderen luiden wij de noodklok, in navolging van andere ouderorganisaties in het onderwijs. En dat doen ook wij niet lichtzinnig. Juist ouders dreigen door alle coronamaatregelen hun veerkracht kwijt te raken waarmee kinderen hun laatste vangnet verliezen. Het is hoog tijd dat we erkennen dat de oplopende druk op ouders en kinderen een gezamenlijk probleem is, omdat het om de volgende generatie gaat. It takes a village to raise a child? Op z’n minst. In deze uitzonderlijke tijd misschien zelfs wel een heel land.

Ouders betalen een hoge prijs

Voor de volledigheid, we snappen dat maatregelen nodig zijn om de corona epidemie het hoofd te bieden. Een nieuwe verlenging van de lockdown doet ons echter steeds meer beseffen dat ouders een hoge prijs betalen en bijna tegen een burn-out aanlopen. Denk aan ouders die kinderen in verschillende leeftijden met verschillende materialen thuis les moeten geven, terwijl ze op exact hetzelfde moment geacht worden te werken. Alleenstaande ouders die genoodzaakt zijn opa en oma in te schakelen, wetende hoe gevaarlijk het kan zijn. Ouders die bang zijn hun baan of bedrijf te verliezen. Ouders die zich zorgen maken over de achterstanden bij hun kinderen, of hun kinderen af zien stompen en zich terug zien trekken.

Steek een hand uit

Met het wegvallen van zogenaamde buffers die ouders onder normale omstandigheden veerkrachtig maken ‘op de werkvloer’, komt hun fysieke én mentale welzijn (en zoals gezegd dat van hun kinderen) in gevaar en staan ze letterlijk met lege handen. Denk bij buffers aan een goede taakverdeling thuis in combinatie met school en opvang, maar ook een solidaire gemeenschap die letterlijk een hand uitsteekt en hulp biedt als dat nodig is. Die buffers zijn nu voor een belangrijk deel weggevallen. Ondertussen zien we als professionals dat deuren dicht blijven, daar waar we zo graag hulp willen bieden. Door digitaal werken is er meer afstand en veel professionals worden voor corona doeleinden ingezet waardoor er nog minder zicht is op wat misgaat of dreigt te gaan. Velen van ons hebben er slapeloze nachten van.

Geef het goede voorbeeld

Het is hoog tijd dat we erkennen dat de oplopende druk op ouders en kinderen een gezamenlijk probleem is, omdat het om de volgende generatie gaat. Daarmee is het ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid om ouders lucht en ruimte te geven als hun veerkracht onder druk staat. Want krachtig ouderschap is als een vaccin voor vele kwalen in het leven. Het is letterlijk de beste basis die kinderen kunnen krijgen. De regering, ook een demissionaire, zou daarin het goede voorbeeld kunnen geven waarna scholen en werkgevers kunnen volgen. Daarom doen wij deze hartenkreet.

Zet ouders en kinderen centraal

Plaats ouders en kinderen in het middelpunt van de aandacht. Ga bij elke maatregel na wat dit voor ouders en kinderen betekent. Maak de nevenschade cijfermatig inzichtelijk zodat dit kan worden meegenomen in besluitvorming en wijs belangenbehartigers aan om daarin mee te kijken. Denk voor het herstel van buffers en veerkracht bij ouders aan concrete hulp zoals aangepaste werktijden, een eenmalige verhoging van de kinderbijslag voor extra oppashulp en een overkoepelende standaard in online lessen. Veeg het coronaverlof niet zomaar van tafel. Verzorg betaald coronaverlof, ook voor zzp’ers en zodanig dat niet alleen moeders het op gaan nemen. Ga uit van mogelijkheden en vertrouwen en focus op overeind en gezond blijven. Als geen ander kunnen ouders multitasken en deze skills kunnen hen door deze tijd heen loodsen, mits er mildheid en ruimte is.

Ouderschapsalliantie
Women Inc
Sardes
NCJ
Alles is Gezondheid
Childfriendly cities
EDventure
Ouderwijzer
Stichting Voor Werkende Ouders

#3Miljoenouders
#Oudervertegenwoordiger en #Kindvertegenwoordiger

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.