Nieuws 25 augustus 2016

Week van de Alfabetisering: Voorlezen helpt!

Van 5 tot en met 11 september organiseert Stichting Lezen & Schrijven voor de twaalfde keer de Week van de Alfabetisering. Tijdens deze landelijke campagneweek wordt iedereen opgeroepen activiteiten te organiseren om aandacht te vragen voor de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven.

De JGZ  organiseert dit jaar een landelijke actie gericht zich op leesbevordering binnen laag-taalvaardige gezinnen. De afgelopen weken hebben vele consultatiebureaus tegoedbonnen uitgedeeld waarmee gezinnen tussen 6 september en 31 december bij de bibliotheek een gratis boekje van de populaire kinderboekenvriendjes Woezel & Pip kunnen ophalen. In de meeste bibliotheken kunnen kinderen tot 17 jaar ook gratis lid worden. Baby’s ontvangen het gratis BoekStart-koffertje.

Dinsdag 6 september: Dag van Jeugd & Gezondheid

De tweede dag van de Week van de Alfabetisering staat in het teken van Jeugd & Gezondheid. Op dinsdagochtend 6 september wordt de actie feestelijk geopend met voorleessessies in het hele land. In zeven bibliotheken wordt – in nauwe samenwerking met de locale JGZ organisatie – aandacht gevraagd voor het belang van taalontwikkeling en de preventie van laaggeletterdheid in relatie tot gezond en veilig opgroeien. Daarnaast organiseren tal van andere JGZ organisaties hun eigen activiteiten in de Week van de Alfabetisering.

Igor Ivakic, directeur van het NCJ, is trots dat zoveel consultatiebureaus deelnemen aan de actie: “Wij steunen deze actie omdat we weten wat de kracht van preventie is. Alle kinderen hebben recht op gelijke kansen. Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen zien in hun praktijk vrijwel alle kinderen en hun ouders. De Jeugdgezondheidszorg is een bondgenoot in de strijd tegen laaggeletterdheid. Ik ben dan ook trots dat deze week honderden consultatiebureaus door het hele land extra aandacht zullen schenken aan dit ongelooflijk belangrijk thema.”

Meer informatie

Deze actie is een samenwerking tussen het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), ActiZ Jeugd, GGD GHOR Nederland, Stichting Lezen & Schrijven, BoekStart en Dromenjager. Houd voor de exacte locaties en tijden de website in de gaten.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.