Frederike (32), Lonneke (35), Mo (35) en Sharon (29). Vier vrouwen die in 2019 bevielen van hun eerste kind en elkaar leerden kennen tijdens een zwangercursus. Tijdens de 6 lessen werd met een lach en een traan gesproken over pijnloos bevallen, het voorkomen van ‘bevalpaniek’, puffen, het moedergevoel, lichaamshoudingen en weeën. Ook werd de basis voor een bijzondere vriendschap gelegd. Via de groepsapp ‘Trotse moeders’ delen zij sindsdien lief en leed rond het ouderschap.
Voor de lancering van ‘Veerkrachtige generaties’ van het NCJ vroegen we hen het hemd van het lijf over veerkracht. Het was dan wel geen uitgesproken gespreksonderwerp tijdens de zwangercursus. Maar over 1 ding zijn deze vier moeders het eens: veerkracht helpt bij hun rol als ouder.
Versuft, verward en gedesoriënteerd zoekt men naar een nieuw houvast. Herwaarderen van wat het juiste is om te doen. Menswaardigheid weer vol in het licht zetten. Mensen zijn hier elkaars bondgenoten. Voortdurend maatschappelijk dialoog is de weg ernaartoe.
Blog6 augustus 2024
Blog: ‘Elk kind heeft recht op onderwijs!’
Voor leerlingen die kampen met ziekte, gaat het onderwijs niet altijd vanzelf. Marina van Egdom, AIOS M+G 1e fase, profiel JGZ, is ouder van zo’n kind. Haar persoonlijke ervaring heeft ertoe geleid dat ze zich inzet voor haar stage bij het NCJ en dat ze deelnam aan de doorontwikkeling van de interventie MAZL.
Blog21 maart 2024
Kinderwens bespreken is een logische taak voor de jeugdverpleegkundige
Vele gesprekken met kwetsbare cliënten heb ik gevoerd in mijn loopbaan. Voordat ik Nu Niet Zwanger (NNZ) kende, kwam het niet in mij op om kinderwens, seksualiteit en anticonceptie te bespreken tijdens mijn werk als jeugdverpleegkundige.