Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de vernieuwde JGZ Richtlijn Opsporen oogafwijkingen. Deze richtlijn is een vervanging van de richtlijn ‘Opsporing Visuele stoornissen 0-19 jaar’ uit 2010 en beschrijft het hele opsporingsprogramma voor oogafwijkingen voor jeugdigen van 0-18 jaar.
Onderstaand filmpje (2:17) toont de belangrijkste thema’s uit de richtlijn:
Bekijk de richtlijn op de JGZ Richtlijnenwebsite en in de JGZ Richtlijnen app. Voor ouders is informatie aansluitend op deze richtlijn te vinden via Opvoeden.nl.
Implementatie
Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Binnenkort komt extra informatie beschikbaar over het bestellen van nieuwe dubbelzijdige visuskaarten en zal het NCJ een werksessie over deze richtlijn aankondigen. Om in beeld te hebben wie aan te schrijven, verzoekt het NCJ aan organisaties de Inventarisatievragenlijst in te vullen, indien dit nog niet is gedaan. Voor informatie over scholingen van visusinstructeurs kan contact opgenomen worden met de NSPOH.
Deze JGZ Richtlijn is ontwikkeld door het Erasmus MC, het LUMC en TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ Richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
HEALS zoekt oplossingen voor de eerste 1000 dagen – weg met ongezonde stress!
Tijdens een bijeenkomst over het onderzoeksprogramma HEALS (Healthy Early Life Start) deelden onderzoekers en experts wat al bekend is over het aanpakken van ongezonde stress.
Nieuws16 juni 2025
Terugblik Week voor Jeugdgezondheid 2025
We blikken terug op de tweede editie van de Week voor Jeugdgezondheid!
Nieuws16 juni 2025
Nieuw artikel in TJGZ over beoordeling nieuwe vaccinaties door de Gezondheidsraad
Dit artikel is onderdeel van een reeks van zes artikelen over een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen. In dit derde artikel gaat het over de beoordeling van nieuwe vaccinaties door de Gezondheidsraad.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.