Nieuws 6 maart 2019

Vernieuwde JGZ-richtlijn Lengtegroei

Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ-richtlijn Lengtegroei. De richtlijn geeft vernieuwde en uitgebreide informatie over het monitoren van groei en over signaleren van afwijkende lengtegroei. De richtlijn ‘Signalering en verwijscriteria bij kleine lichaamslengte’ vervalt daarmee.

RICHTLIJN LENGTEGROEI >

De JGZ heeft een belangrijke rol bij het vroegtijdig opsporen van aandoeningen die invloed kunnen hebben op de lengtegroei. De richtlijn geeft aanbevelingen over het meten en monitoren van de lengtegroei, oorzaken en signalen van een afwijkende lengtegroei en begeleiding door de JGZ. Voor ouders en jeugdigen zijn folders over lengtegroei beschikbaar. Ook kunnen zij informatie aansluitend op deze richtlijn vinden in teksten van Opvoeden.nl.

Implementatie

Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite en in de JGZ-richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Op 14 mei organiseert het NCJ een werksessie voor deelnemers van het implementatienetwerk en collega’s met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan regionale en landelijke implementatievraagstukken rondom de richtlijn Lengtegroei en de verwachte JGZ-richtlijn Ondergewicht (publicatie medio april).

MELD JE AAN VOOR DE WERKSESSIE >

Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.

Bekijk ook:

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.