
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 6 maart 2019
Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ-richtlijn Lengtegroei. De richtlijn geeft vernieuwde en uitgebreide informatie over het monitoren van groei en over signaleren van afwijkende lengtegroei. De richtlijn ‘Signalering en verwijscriteria bij kleine lichaamslengte’ vervalt daarmee.
De JGZ heeft een belangrijke rol bij het vroegtijdig opsporen van aandoeningen die invloed kunnen hebben op de lengtegroei. De richtlijn geeft aanbevelingen over het meten en monitoren van de lengtegroei, oorzaken en signalen van een afwijkende lengtegroei en begeleiding door de JGZ. Voor ouders en jeugdigen zijn folders over lengtegroei beschikbaar. Ook kunnen zij informatie aansluitend op deze richtlijn vinden in teksten van Opvoeden.nl.
Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite en in de JGZ-richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Op 14 mei organiseert het NCJ een werksessie voor deelnemers van het implementatienetwerk en collega’s met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan regionale en landelijke implementatievraagstukken rondom de richtlijn Lengtegroei en de verwachte JGZ-richtlijn Ondergewicht (publicatie medio april).
MELD JE AAN VOOR DE WERKSESSIE >
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.