
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 26 januari 2017
De jeugdgezondheidszorg kan vanaf 26 januari gebruik maken van de vernieuwde JGZ-richtlijn Hartafwijkingen, ontwikkeld door TNO en gefinancierd door ZonMw. In deze richtlijn wordt ingegaan op de werking van het hart, voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing voor medische en psychosociale problemen.
De vernieuwde richtlijn bestaat uit delen van de voormalige JGZ-richtlijn ‘Vroegtijdige opsporing van aangeboren hartafwijkingen’ uit 2005. Informatie uit deze voorgaande richtlijn is geactualiseerd op basis van recente inzichten en vormde daarmee de basis voor de thema’s 1, 2, 3 en 10. Uitgangsvragen gevormd door de praktijk waren aanleiding voor de nieuwe thema’s en specifieke onderwerpen zoals aangeboren en verworven hartafwijkingen, hartritmestoornissen en hart- en vaatziekten.
De JGZ-richtlijn is in te zien op de JGZ-richtlijnenwebsite van het NCJ. Daarnaast biedt het NCJ ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk middels een implementatietoolkit en het netwerk van JGZ implementatiefunctionarissen. Binnenkort zal ook een implementatietoolkit voor de nieuwe JGZ-richtlijn Hartafwijkingen aangeboden worden op de richtlijnenwebsite.
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.