
Ouders: ‘Waar is die village waar iedereen het over heeft?’
Nieuwe editie Staat van Gezinnen laat zien: gezinnen missen sociale verbinding en de politiek doet niets
Nieuws 26 maart 2025
Uit de laatste peiling met de Balansmeter blijkt dat 40% van de ouders aangeeft uit balans te zijn als het gaat om wat het ouderschap van hen vraagt (draaglast) en wat zij aankunnen (draagkracht). Voor alleenstaande ouders ligt dit percentage zelfs hoger, op 51%.
De 10e peiling werd van 11 november tot en met 9 december 2024 door het NCJ uitgezet en ingevuld door 3.938 ouders. Gemiddeld geven ouders hun ervaren balans een 5,5 op een schaal van 10. Voor alleenstaande ouders ligt dit cijfer lager, op 4,9.
Een belangrijke uitkomst die naar voren komt in onderstaand figuur, is dat ouders die meer informele steun ervaren – van bijvoorbeeld hun partner, familie, vrienden of buren – beter in balans zijn. Dit onderstreept het belang van sociale steun bij het versterken van de draagkracht van ouders.
Opvallend is het grote verschil met de periode vóór corona. In 2018-2019, toen de Balansmeter door 2.009 ouders werd ingevuld, lag het gemiddelde balanscijfer nog op 7,9. Tijdens en na de coronacrisis schommelde dit tussen de 5,2 en 6,4, en het is nog niet hersteld naar het eerdere niveau.
Al vijf jaar meet het NCJ met de Balansmeter hoe ouders hun draagkracht en draaglast ervaren. Deze continue monitoring helpt om trends en ontwikkelingen in kaart te brengen. Tijdens de Week voor Jeugdgezondheid (2 t/m 6 juni 2025) worden de inzichten uit vijf jaar Balansmeter-peilingen gedeeld.
De Balansmeter is op systematische wijze ontwikkeld vanuit UMC Utrecht in nauwe samenwerking met ouders, praktijk en wetenschap en bedoeld om het ouderperspectief een stem te geven. Het instrument geeft ouders inzicht in hun balans en biedt JGZ-professionals concrete handvatten om hierover in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld door stil te staan bij de mogelijkheid van ‘bijspringers’ uit de sociale omgeving. Het invullen van de Balansmeter kost ouders slechts enkele minuten, maar leidt vaak tot waardevolle gesprekken – binnen het gezin en met de JGZ.
"*" geeft vereiste velden aan
Nieuwe editie Staat van Gezinnen laat zien: gezinnen missen sociale verbinding en de politiek doet niets
Dit proefschrift gaat over vaccinatiebereidheid. Vaccins zijn een van de meest essentiële en effectieve middelen voor het voorkomen en beheersen van infectieziekten. Desondanks zijn zorgen en controverses rondom vaccins de afgelopen jaren toegenomen, wat wereldwijd de uitdaging vergroot om een voldoende hoge vaccinatiegraad te bereiken.
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.