Nieuws 28 april 2022

Terugblik op de Media Ukkie dagen 2022

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart tot en met 1 april 2022 stond het mediawijs opvoeden van kinderen van 0 tot 6 jaar centraal. Met als thema Swipe, Stap, Sprong is onder andere besproken of kinderen alleen met media kunnen spelen of liever samen met ouders. Daarnaast is besproken hoe ouders hun kind kunnen begeleiden in de digitale wereld en hoe media ingezet kan worden zodat een kind er iets van leert.

Lees de samenvatting van het webinar over mediaopvoeding in de JGZ

Lees meer over de onderzoeksresultaten van het Iene Miene Media-onderzoek 2022

Vijf aspecten van mediaopvoeding

Om ouders te helpen wegwijs te worden in de wereld van mediaopvoeding bij kinderen, is de MediaDiamant ontwikkeld. De MediaDiamant is opgebouwd uit de vijf aspecten van mediaopvoeding:

  • Plezier – Hierbij staat het belang van het genieten van de mogelijkheden die media kan bieden centraal staat. Kinderen leggen contact met elkaar via media en gebruiken media om zichzelf te ontwikkelen door bijvoorbeeld filmpjes te kijken.
  • Veilig – Kinderen kunnen online te maken krijgen met seksueel expliciete inhoud, gewelddadige filmpjes of cyberpesten. Als ouder is het belangrijk om met je kind te bespreken wat ze online tegenkomen en kun je gebruik maken van ‘veilig zoeken’ filters op onder andere Google en Youtube.
  • Samen – Vervolgens is het belangrijk om samen met je kind gebruik te maken van diverse media. Dit verhoogt zowel het plezier als de veiligheid.
  • Inhoud – Waarbij de ouders weten welke media geschikt zijn en passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van hun kind. Wanneer kinderen beelden of taalgebruik aangeboden krijgen waar ze eigenlijk te jong voor zijn, kunnen ze bang worden, in de war raken of een verdraaid beeld van de werkelijkheid krijgen. Als de media passend is bij de leeftijd kan een kind er veel van leren.
  • Balans – Balans is ook een belangrijk aspect van de mediaopvoeding. Veelvuldig mediagebruik kan meerdere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, maar kinderen kunnen ook veel leren van geschikte media.

Strijd om te stoppen met media gebruik

Een probleem waar veel ouders tegenaan lopen bij de mediaopvoeding is dat er strijd ontstaat wanneer het tijd is om te stoppen met het media gebruik. Een tip om dit te voorkomen is om bijvoorbeeld met je kind af te spreken dat ze de tablet of TV uitzetten wanneer het filmpje afgelopen is. Het is voor kinderen erg moeilijk om halverwege een filmpje te moeten stoppen. Dit geldt ook voor volwassenen. Wij zouden het ook lastig vinden wanneer wij halverwege het schrijven van een mailtje onze telefoon moeten wegleggen.

Inspiratie en links

Voor ouders: 

Voor professionals: 

Meer informatie

De Media Ukkie Dagen is een initiatief van het Netwerk Mediawijsheid waar de focus ligt op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. De Media Ukkie Dagen vinden in 2023 plaats van 24 t/m 31 maart. Kijk voor meer informatie op de website van de Media Ukkie Dagen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.