Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart tot en met 1 april 2022 stond het mediawijs opvoeden van kinderen van 0 tot 6 jaar centraal. Met als thema Swipe, Stap, Sprong is onder andere besproken of kinderen alleen met media kunnen spelen of liever samen met ouders. Daarnaast is besproken hoe ouders hun kind kunnen begeleiden in de digitale wereld en hoe media ingezet kan worden zodat een kind er iets van leert.
Om ouders te helpen wegwijs te worden in de wereld van mediaopvoeding bij kinderen, is de MediaDiamant ontwikkeld. De MediaDiamant is opgebouwd uit de vijf aspecten van mediaopvoeding:
Plezier – Hierbij staat het belang van het genieten van de mogelijkheden die media kan bieden centraal staat. Kinderen leggen contact met elkaar via media en gebruiken media om zichzelf te ontwikkelen door bijvoorbeeld filmpjes te kijken.
Veilig – Kinderen kunnen online te maken krijgen met seksueel expliciete inhoud, gewelddadige filmpjes of cyberpesten. Als ouder is het belangrijk om met je kind te bespreken wat ze online tegenkomen en kun je gebruik maken van ‘veilig zoeken’ filters op onder andere Google en Youtube.
Samen – Vervolgens is het belangrijk om samen met je kind gebruik te maken van diverse media. Dit verhoogt zowel het plezier als de veiligheid.
Inhoud – Waarbij de ouders weten welke media geschikt zijn en passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van hun kind. Wanneer kinderen beelden of taalgebruik aangeboden krijgen waar ze eigenlijk te jong voor zijn, kunnen ze bang worden, in de war raken of een verdraaid beeld van de werkelijkheid krijgen. Als de media passend is bij de leeftijd kan een kind er veel van leren.
Balans – Balans is ook een belangrijk aspect van de mediaopvoeding. Veelvuldig mediagebruik kan meerdere gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, maar kinderen kunnen ook veel leren van geschikte media.
Strijd om te stoppen met media gebruik
Een probleem waar veel ouders tegenaan lopen bij de mediaopvoeding is dat er strijd ontstaat wanneer het tijd is om te stoppen met het media gebruik. Een tip om dit te voorkomen is om bijvoorbeeld met je kind af te spreken dat ze de tablet of TV uitzetten wanneer het filmpje afgelopen is. Het is voor kinderen erg moeilijk om halverwege een filmpje te moeten stoppen. Dit geldt ook voor volwassenen. Wij zouden het ook lastig vinden wanneer wij halverwege het schrijven van een mailtje onze telefoon moeten wegleggen.
De Media Ukkie Dagen is een initiatief van het Netwerk Mediawijsheid waar de focus ligt op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. De Media Ukkie Dagen vinden in 2023 plaats van 24 t/m 31 maart. Kijk voor meer informatie op de website van de Media Ukkie Dagen
Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.
Nieuws28 september 2023
Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders
Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Nieuws27 september 2023
Registratieprotocol maternale vaccinatie
Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.