NCJInspiratieSlimme samenwerking: eerste reeks Power Colleges met Avans Hogeschool
Nieuws29 april 2021
Slimme samenwerking: eerste reeks Power Colleges met Avans Hogeschool
Als JGZ innovatiepionier, docent verpleegkunde én vanuit haar betrokkenheid bij het lectoraat Jeugd, Gezin & Samenleving van Avans Hogeschool was Mirjam Straver dé verbinder voor het totstandkomen van een slimme samenwerking tussen het NCJ en Avans Hogeschool (locatie Breda/Den Bosch). Het lectoraat werkte aan de vraag ‘Hoe aan te sluiten bij jonge ouders met behulp van digitale innovaties in de JGZ’? Het NCJ had het concept ‘Power Colleges’ ontwikkeld, inspelende op de (latente) wens van JGZ’ers om kennis snel en laagdrempelig up-to-date te houden binnen een beperkt beschikbare tijd die zij hiervoor ervaren.
Digitaal vakmanschap werd – mede door corona – nog relevanter dan het al was. Een slimme samenwerking kwam snel tot stand en de eerste reeks Power Colleges stond zo in het teken van online vakmanschap en werd verzorgd door Christa Nieuwboer, Lector Jeugd, Gezin en Samenleving.
Via een korte evaluatie vroegen we de in totaal ruim 200 ‘live deelnemers’ wat ze vonden van de de Power Colleges. Van de respondenten gaf:
bijna 70% aan dat hun kennis daadwerkelijk was opgefrist;
ruim 30% aan dat men de opgedane kennis direct in hun dagelijkse JGZ-praktijk hebben toegepast;
ruim 80% aan interesse te hebben in meer Power Colleges;
ruim 80% aan dat zij de colleges aan anderen zouden aanbevelen.
We zijn heel blij dat de eerste reeks Power Colleges zo goed zijn ontvangen en vooral dat zelfs 30% van de respondenten de opgedane kennis al in de praktijk heeft kunnen toepassen! Tips die we hebben ontvangen om onze Power Colleges te verbeteren nemen we mee in een verdere evaluatie en doorontwikkeling van het concept. Daarbij zullen we bijvoorbeeld bij het maken van een nieuwe reeks overwegen om de hoeveelheid kennis per college meer te doseren, daarnaast om ook sprekers uit de publieke sector aan te schrijven en verder ook te kijken hoe kennis door nog meer JGZ’ers direct kan worden toegepast in de praktijk.
Terugkijken Ben je nog nieuwsgierig? De eerste serie van drie Power Colleges in samenwerking met Avans Hogeschool zijn ‘on demand’ terug te kijken:
Afschaling COVID-19-specifieke adviezen voor de JGZ
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Nieuws9 maart 2023
Lange wachttijden meerjarig probleem
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.
Nieuws9 maart 2023
Nieuw: praktisch stappenplan voor lokale aanpak kinderarmoede
Kinderarmoede is een 'wicked problem' dat niet simpelweg door één organisatie op te lossen is. Niet in de laatste plaats omdat de ondersteuning voor gezinnen in armoede al bijna net zo complex is. Toch is het mogelijk om de krachten op een slimme manier te bundelen in de strijd tegen kinderarmoede én daarbij uit te gaan van wat een gezin nodig heeft. Een nieuw pragmatisch stappenplan helpt professionals hierin op weg.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.