Power colleges

De behoefte om je kennis up-to-date te houden is groot, zo ook het aanbod, maar waar haal je de tijd vandaan? Dat is wat we regelmatig horen in de JGZ. Daarom start het NCJ met ‘Power colleges’. Een korte kennis update van 25 minuten waardoor je kennis opgefrist is en je inspiratie krijgt om direct in te zetten in jouw dagelijkse praktijk. De Power colleges zijn makkelijk te integreren in je werkdag, tijdens je lunch of  tijdens een gezonde wandeling; oortjes even inpluggen en gaan! Je kunt eenvoudig luisteren via de live webinar uitzending of ‘on demand’ (achteraf) wanneer het jou uitkomt. 

De Power colleges zijn een initiatief van het innovatieatelier en worden verzorgd door het NCJ in samenwerking met wisselende gastsprekers. En zijn in eerste instantie bedoeld voor JGZ’ers. Collega’s uit de geboortezorg en het onderwijs zijn ook meer dan welkom! Er is steeds een moment waarop het hoorcollege live te volgen is. Daarbij kun je via de chat vragen stellen, waarbij in de laatste 5 minuten antwoord wordt gegeven op de 3 meestgestelde vragen. De overige gestelde vragen met antwoorden, inclusief de terugluister opname worden binnen 24 uur na de uitzending op deze pagina beschikbaar gesteld. 

Wil jij naar de eerste drie proef Power colleges luisteren en zo snel en makkelijk je kennis verrijken? Meld je aan!
Deelname aan deze eerste drie proefcolleges is gratis. 

Power colleges in het kort:

  • Modern leren doe je niet alleen op school, maar geïntegreerd in je werk (leren = werken).
  • Snel (max. 25 minuten) en makkelijk leren (alleen luisteren) en wanneer jij dat wilt (kan ook tijdens een wandeling).
  • Wisselende gastsprekers van binnen en buiten de JGZ.
  • Je impact wordt vergroot: de kennis is direct toepasbaar in de praktijk.
  • Jezelf en vakmanschap uitdagen (binnen en buiten je comfortzone).
  • Inspiratie opdoen en ‘blijvend leren’.

Programma 2021

De eerste drie NCJ Power colleges worden verzorgd in samenwerking met Avans Hogeschool en staan in het teken van online vakmanschap . Je kunt je voor 1, 2 of voor alle Power colleges opgeven (deelname is gratis).

Aanmelden voor NCJ power colleges >

De eerste drie Power colleges worden verzorgd door gastspreker Christa Nieuwboer, lector Jeugd, Gezin en Samenleving bij Avans Hogeschool.

Power college - 23 februari 2021 - 14.00-14.25 uur 
Soepel schakelen: Online en on-site opvoedingsondersteuning
Terugkijken 

Power college - 23 maart 2021 - 14.00-14.25 uur
Online communicatie, tips & tricks voor een optimaal contact 

In de commerciële wereld is het gangbaar: omnichanneled werken. Alle communicatiekanalen staan open. Naast spreekuren en huisbezoeken hebben we nu ook contact via chat, e-mail en beeldbellen. Maar tijdens de corona-lockdowns bleek dat dit voor veel professionals in zorg en welzijn toch nog heel erg nieuw is. Naast het aanschaffen van de juiste systemen voor deze branches, die van overheidswege een MedMij-label zouden moeten hebben, hebben professionals zelf behoefte aan handige tips en tricks. Hoe leg je écht goed contact – en hoe bied je online informatie, emotionele steun en praktische ondersteuning?

In dit Power college gaan we in op de do’s en don’ts tijdens e-consults, chatten en beeldbellen in de JGZ. Je krijgt bij elk van deze communicatiekanalen concrete tips mee, waarmee je direct aan de slag kunt.

Power college - 13 april 2021 - 14.00-14.25 uur
Betrouwbare informatie en empowerment 

Gezinnen vinden online allerlei informatie, waaronder ook veel misinformatie. Juist daarom is het zo belangrijk dat de JGZ aanwezig is als betrouwbare kennisbron. Naast medische vakkennis gaat het bij online hulpverlening óók vaak om kwesties, waar gevoel, eigen opvoeding, overtuigingen, normen en waarden een belangrijke rol spelen. Informatie over opvoeden is nooit neutraal. Het is dan ook belangrijk om goed aan te sluiten op de diverse gezinnen. Dat is in online communicatie wellicht nóg belangrijker dan offline,  omdat je online concurreert met zo veel andere hulpbronnen.

In dit Power college gaan we in op de urgentie om online aanwezig te zijn, op empowerment van ouders en op cultuur sensitieve online communicatie. Je krijgt drie concrete uitdagingen mee om je online aanwezigheid met directe ingang op een hoger level te krijgen.

Over Christa Nieuwboer

Christa Nieuwboer, is naast onderzoeker online hulpverlening ook lector Jeugd, Gezin en Samenleving binnen Avans Hogeschool waar zij zich vooral bezighoudt met het systematisch verbeteren van het beroepsmatig handelen of zoals wij het zouden noemen het vakmanschap van de professional. In 2014 is zij als pedagoog gepromoveerd op het gebied van online opvoedondersteuning. Professionals stimuleren deel te nemen aan lerende netwerken, vindingrijk en nieuwsgierig naar wat misschien wel heel anders kan dan voorheen door inzet van passende tools is wat haar drijft. Christa houdt ervan om nauw samen te werken met de praktijk en optimale aansluiting te zoeken met de leer- en (be)leefwereld van kinderen, jeugdigen en ouders. Met passie zet zij zich in hoe met behulp van sociale en zorgtechnologie het gezond opgroeien en opvoeden het beste ondersteund kan worden.

JGZ innovatieatelier

De Power colleges zijn een initiatief van het innovatieatelier. Innovatiepionier Miriam vertelt:

''Sinds een aantal jaren ben ik betrokken bij het Innovatieatelier, eerst vanuit de JGZ en ook nu nog, na een carrièreswitch naar het HBO als docent verpleegkunde. Het innovatieatelier blijft me inspireren en is een heel mooi leernetwerk: voor mijzelf verbinding te houden met de praktijk en nieuw op te leiden verpleegkundigen. Maar ook biedt het innovatieatelier kansen om vanuit het onderwijs, werkveld en (resultaten van) onderzoek aan elkaar te knopen. Zo blijven we samen leren.''

'Vanaf dit schooljaar ben ik betrokken bij het lectoraat Jeugd Gezin en Samenleving van Avans Hogeschool, met een opdracht om te verkennen ‘Hoe aan te sluiten bij jonge ouders met behulp van digitale innovaties in de JGZ’. Het ‘aansluiten bij ouders van nu’ is een thema dat de revue al vaak is gepasseerd in het innovatieatelier. Maar hoe mooi het zou zijn om binnen de JGZ een lans te breken voor meer kennis - vanuit onderzoek - over online hulpverlening en die aansluiting bij ouders?! Hoe doen we dat het beste en welke competenties heb je dan nodig? Dan ga je nadenken over digitaal vakmanschap. En hoe leuk is het dan om dit landelijk op te pakken in plaats van regionaal, door het organiseren van een aantal Power colleges over digitaal vakmanschap. Korte 'trainingen' waarin je je online communicatieskills kunt vergroten en ook online ouders kunt empoweren. Blij dat ik hiervoor als innovatiepionier de samenwerking tussen het NCJ en Christa Nieuwboer kon aanzwengelen.''

Deel dit met je netwerk

Terugkijken

Kijk Power Colleges on demand terug, bekijk de presentaties en lees antwoorden op vragen die gesteld zijn tijdens Power Colleges.

Terugkijken

Contactpersoon

Ellen-Joan Wessels

Telefoon: 06 - 13 27 67 62

E-mail: ejwessels@ncj.nl