Het doel van het onderzoeksproject Our Smart Family Buddy (OSFB) van het Erasmus MC is een interactief digitaal platform ontwikkelen voor jonge kwetsbare gezinnen die kampen met moeilijke omstandigheden en een suboptimale leefstijl. Het project heeft het JGZ Wetenschapsatelier van het NCJ ingeschakeld om JGZ’ers te laten meedenken die van preventie hun vak hebben gemaakt. Het JGZ Wetenschapsatelier vindt plaats op donderdag 21 maart.
Met Our Smart Family Buddy, een grootschalig onderzoeksprogramma, willen de onderzoekers jonge gezinnen helpen bij het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl. In de periode van 100 dagen voor de conceptie, tot en met de eerste 1000 levensdagen wordt de basis gelegd voor de korte én lange termijn gezondheid van het kind; een gezonde leefstijl van de ouders is van essentieel belang bij deze vroege ontwikkeling.
Het doel van Our Smart Family Buddy is om een digitaal platform te creëren dat jonge gezinnen ondersteunt in het bereiken en behouden van een gezonde leefstijl. De onderzoekers richten zich daarbij met name op voeding en mentale gezondheid, bij gezinnen en toekomstige ouders die te maken hebben met kwetsbare omstandigheden. Het unieke van ons programma is dat de onderzoekers het samen met de doelgroep doen, en met een consortium* dat bestaat uit een groot aantal professionals.
Lees meer over het onderzoeksprogramma
*Consortium, aan het project OSFB werken mee: Erasmus MC, LUMC, DRIFT/EUR, TU Delft, Ortec, RIVM, Nederlands Voedingscentrum, NCJ, KindeRdam, MBO Zadkine, Innovation Quarters, Diabetesfonds, TJIP, Resilient Delta, Maasstad Ziekenhuis, TNO, Improve, Gemeente Rotterdam, KNOV, Rotterdam school of management, Medical Delta, Trimbos instituut, Somnox, Garage2020, VGZ, Hogeschool Rotterdam, Zilveren Kruis, Pharos, OGD, &Ranj, Muzus, Peercode.
Werk je in de JGZ en wil je ook meedenken?
Wil jij al tijdens dit aankomende JGZ Wetenschapsatelier (op 21 maart van 13.30-16.30 uur) meedenken over het leefstijl platform voor jonge gezinnen (Our Smart Family Buddy)? Neem contact op met Madelon Meijer via mmeijer@ncj.nl of meld je aan via het aanmeldformulier. Tijdens het JGZ Wetenschapsatelier gaan we brainstormen over gezond gedrag rond voeding, mentale gezondheid en sociale steun voor ouder(s) en kind, en de obstakels die jullie als zorgverlener daarbij tegenkomen.
JGZ Wetenschapsatelier
Meer leden (kompanen) voor het JGZ Wetenschapsatelier zijn altijd welkom, want met een grotere groep zijn we nog beter beschikbaar voor belangstellende onderzoekers. Het JGZ Wetenschapsatelier is een landelijk netwerk van JGZ-professionals met een EBP-mindset, die actief meedenken in lopend wetenschappelijk onderzoek. Een sessie van het JGZ Wetenschapsatelier kan worden ingekocht door onderzoekers, voorafgaand aan, gedurende en/of bij afsluiting van een onderzoeksproject met als doel het vergroten van bijvoorbeeld draagvlak, haalbaarheid of verspreiding en implementatie binnen de JGZ. Het JGZ Wetenschapsatelier, iets voor jou?
Lees meer over het JGZ Wetenschapsatelier