
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 30 november 2023
Vanaf 1 januari 2024 krijgen alle zuigelingen een rotavirusvaccinatie aangeboden. Dit is in september 2022 besloten door de staatssecretaris van VWS n.a.v. het advies van de Gezondheidsraad (2021).
Het registratieprotocol rotavirusvaccinatie beschrijft de specifieke BDS-elementen die gebruikt kunnen worden om de werkwijze met betrekking tot het toedienen van de rotavirusvaccinatie te registreren.
Een aantal elementen is nog niet opgenomen in de BDS JGZ. Het advies is om met de softwareleverancier te bespreken of deze elementen alvast gebouwd kunnen worden in het digitaal dossier zodat er uniform geregistreerd kan worden. Op termijn kunnen deze elementen dan omgezet worden naar BDS-conforme elementen zodat daarna gestructureerde gegevensuitwisseling kan plaatsvinden.
De rotavirusvaccinatie is een levend verzwakt vaccin. Er zijn veel meer contra-indicaties waar de JGZ-professional op moet letten, vergeleken met andere vaccinaties. Het gaat niet alleen om absolute en relatieve contra-indicaties van de zuigeling, maar ook om bepaald medicijngebruik van de moeder tijdens de zwangerschap. Bij zuigelingen die opgenomen zijn (geweest) in het ziekenhuis, is het de taak van de kinderarts om eventuele contra-indicaties door te geven aan de jeugdarts.
In het registratieprotocol zijn deze contra-indicaties en de handelingen die van een jeugdarts verwacht worden opgenomen. Dit vervangt niet het Addendum: Vaccinatie tegen rotavirus voor zuigelingen geboren vanaf 1 januari 2024 van het RIVM.
"*" geeft vereiste velden aan
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.