
Ouders: ‘Waar is die village waar iedereen het over heeft?’
Nieuwe editie Staat van Gezinnen laat zien: gezinnen missen sociale verbinding en de politiek doet niets
Nieuws 26 januari 2017
VoorZorg is een programma voor jonge vrouwen die zwanger zijn van hun eerste kind, weinig of geen opleiding hebben genoten en te maken hebben (gehad) met veel problemen. De (aanstaande) moeders krijgen tijdens hun zwangerschap totdat het kind ongeveer twee jaar oud is, ondersteuning bij de verzorging en opvoeding van hun kind, gericht op het bevorderen van de gezondheid en het vergroten van de ontwikkelingskansen van de moeders en kinderen. Met aantoonbaar resultaat.
Op 24 januari 2017 zond het programma Brandpunt een reportage uit over VoorZorg en het belang van preventie in het doorbreken van intergenerationele overdracht. Heb je de uitzending gemist? Bekijk hem terug op de website van Brandpunt.
De VoorZorgverpleegkundige ondersteunt de moeder bij het stellen en behalen van realistische doelen. Daarbij beantwoordt de verpleegkundige de vragen die leven bij de moeder en betrekt zij haar sociale netwerk bij het programma. VoorZorgverpleegkundige Annemarie vertelt: “Iedereen wil goed ouderschap laten zien, niemand wil zijn kind mishandelen. Maar je kunt het wel willen, het moet je ook lukken.”
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat VoorZorg ontwikkelingskansen van moeders en kinderen vergroot en gezondheid bevordert. Daarnaast is VoorZorg tot nu toe het enige effectieve programma dat kindermishandeling en huiselijk geweld vermindert. De baten van het programma wegen ruim op tegen de kosten. Een VoorZorgtraject kost zo’n 5.500 euro per jaar (prijspeil 2017) en verdient zich dankzij de preventieve werking al na twee jaar terug.
Ondanks dat grote succes krijgen lang niet alle jonge moeders met dezelfde risicofactoren preventieve hulp zoals VoorZorg. Dat komt volgens Majone Steketee, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam, omdat preventieve zorg zoals VoorZorg in eerste instantie duur lijkt te zijn. Het is echter een koopje wanneer je deze kosten zet tegenover hoeveel euro het de overheid kost op het moment dat de kinderen uit huis geplaatst moeten worden. Steketee vindt dat de overheid veel meer moet doen om te voorkomen dat de cirkel van geweld zich blijft herhalen, door bijvoorbeeld meer te investeren in die preventieve hulp en ondersteuning.
Nieuwsgierig geworden naar de werking van VoorZorg en wat dit programma kan betekenen voor jouw gemeente of regio? Bekijk de infographic en ga het gesprek aan met jouw gemeente. De adviseurs van het NCJ helpen je graag op weg. Neem gerust contact op.
Nieuwe editie Staat van Gezinnen laat zien: gezinnen missen sociale verbinding en de politiek doet niets
Dit proefschrift gaat over vaccinatiebereidheid. Vaccins zijn een van de meest essentiële en effectieve middelen voor het voorkomen en beheersen van infectieziekten. Desondanks zijn zorgen en controverses rondom vaccins de afgelopen jaren toegenomen, wat wereldwijd de uitdaging vergroot om een voldoende hoge vaccinatiegraad te bereiken.
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.