
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 28 februari 2019
Op verzoek van het ministerie van VWS en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft een landelijke werkgroep* nagedacht over manieren om preventie vorm te geven binnen gemeenten. Door de transitie van taken van rijksoverheid naar gemeenten, zijn gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van veel wetten. Zij zijn daarbij op zoek naar manieren om invulling te geven een duurzaam preventiebeleid. De landelijke werkgroep ontwikkelde een concrete aanpak: de preventiematrix.
De preventiematrix helpt bij het overzichtelijk maken van de activiteiten en interventies die er in jouw gemeente al zijn voor verschillende doelgroepen. Daarbij maakt het ook meteen inzichtelijk welke onderwerpen of doelgroepen nog aandacht behoeven. De matrix kan op verschillende manieren worden gebruikt door gemeenten en/of professionals al dan niet samen met burgers.
Bekijk het document ‘Preventiematrix voor een duurzaam preventiebeleid’ >
Download de preventiematrixen >
Omdat de problematiek voor verschillende doelgroepen anders is, zijn in totaal negen matrixen ontwikkeld voor drie verschillende doelgroepen.
Met het invullen van de preventiematrixen wordt duidelijk welke interventies in de gemeente worden ingezet om problematiek te voorkomen en aan te pakken. Door parallel op drie lijnen in te zetten op deze problematiek hoop je te realiseren dat de gewenste situatie wordt bereikt.
Gebruik je deze matrix in jouw gemeente, geef dan je feedback s.v.p. terug via mweghorst@ncj.nl. Met jouw feedback wordt de preventiematrix doorontwikkeld en zal de bruikbaarheid voor de praktijk verbeteren. Voor vragen over het gebruik van de matrix mag je ook contact opnemen.
* Deelnemers van de landelijke werkgroep ‘preventiematrix’: NCJ, NJi, Pharos, Movisie, Vilans, Trimbos-Instituut, RIVM, GGD GHOR Nederland, Gemeente Zeist, Gemeente Leiden, Gemeente Groningen, Gemeente Alkmaar, Gemeente Zaanstad, Werkplaatsen sociaal domein (In Holland Haarlem), Hogeschool Leiden, KJP en VOBC.
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.
"*" geeft vereiste velden aan