
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 24 april 2025
Het NCJ heeft de krachten gebundeld met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om te werken aan een preventieaanpak rondom alcohol- en middelengebruik. Het doel is ouders/opvoeders van het jonge kind (2-12 jaar) informeren en sterken, zodat zij kinderen bewuster kunnen voorbereiden op toekomstige verleidingen rondom alcohol- en middelengebruik. Een prachtige kans om vanuit de preventie-bril jeugdigen en hun ouders te versterken!
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) werkt vanuit het Evidence Based Practice (EBP). JGZ-professionals zullen dit herkennen als één van de negen uitgangspunten van het Landelijk Professioneel Kader. Dat betekent dat we het project ontwikkelen vanuit 3 verschillende perspectieven: de wetenschap, de professionele praktijkexpertise en de ervaringskennis van de doelgroep zelf.
De eerste stap is het in gesprek gaan met kinderen uit groep 8 om van hen te horen hoe zij denken over de verleidingen die op het voortgezet onderwijs naar hen toekomen of al zijn gekomen. We gaan in gesprek met jongeren tussen de 12 en 21 jaar om van hen te leren wat hun ervaringen zijn en welke tips zij hebben voor ouders die hun kinderen hierop willen voorbereiden. Uiteraard gaan we ook met de ouders van het jonge kind (2-12 jaar) zelf in gesprek. Wat zou hen helpen? Wat vinden zij belangrijk? En waar hebben zij behoefte aan? Tot slot gaan we ook de ervaringskennis van professionals meenemen. Dit doen we door een online sessie te organiseren waarbij professionals actuele kennis rondom dit onderwerp krijgen aangeboden en daarnaast wisselen we uit wat vanuit hun perspectief meegenomen kan worden.
Doe mee aan de online sessie ”alcohol- middelenpreventie jonge kind (2-12)”
Heb je ervaring, ideeën of mensen in je netwerk zitten die kunnen bijdragen aan deze preventieaanpak? Help dan mee met het verspreiden van onderstaande flyers, neem deel aan onze online sessie of neem contact met ons op.
Tijdens de sessie met professionals (27 mei), is niet alleen de input van professionals opgehaald. Er is ook kennis gedeeld. Marjan Möhle, van het Trimbos, heeft een presentatie verzorgd en professionals kennis geboden over wat ouders van jonge kinderen al kunnen doen om hun kinderen te leren omgaan met verleidingen en hoe professionals ouders hierbij kunnen ondersteunen. Bekijk de presentatie
"*" geeft vereiste velden aan
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.