Nieuws 18 oktober 2022

Praktijkverhaal van VoorZorg in Vakblad Vroeg

‘Praktijkverhalen uit de eerste 1000 dagen van een ouder en kind’. Onder deze titel publiceert Vakblad Vroeg met enige regelmaat een praktijkcase. In deze aflevering vertelt VoorZorgverpleegkundige Simone Winterink over een cliënt, Nancy, die in haar jeugd stelselmatig is misbruikt. Nancy is zwanger en heeft om die reden haar partner, die haar regelmatig mishandelde, verlaten. Een lang traject volgt.

Nancy is 27 jaar en 20 weken zwanger wanneer ze wordt aangemeld bij VoorZorg. Nancy komt uit een gewelddadige relatie van 3,5 jaar waarin ze na de zoveelste mishandeling steeds terugkeerde. Totdat ze zwanger was en zich bewust werd dat terugkeren in deze relatie niet veilig was voor haar en haar ongeboren kindje. Haar angsten zijn groot. Niet alleen om tijdens de zwangerschap alleen te zijn, maar ook of haar ex-vriend haar wel met rust laat. Dit alles zorgt voor veel stress en spanningen.

Nancy heeft negatieve jeugdervaringen opgedaan. Het gezin waarin zij is opgegroeid viel al snel uit elkaar. Er is geen aandacht voor Nancy, ook niet wanneer ze gedurende een langere periode op jonge leeftijd seksueel wordt misbruikt en stelselmatig wordt mishandeld. Haar moeder wist ervan, maar ze kreeg van haar te horen dat ze het er zelf naar had gemaakt.

Niettemin komt Nancy over als een sterke vrouw die zelfstandig haar leven heeft opgebouwd. Ze heeft weliswaar jaren in de horeca gewerkt, maar flinke schulden gemaakt door misbruik van haar financiën door de ex-partner. Ze wordt aangemeld voor een schuldsaneringstraject. Nancy vraagt aan mij ondersteuning in het contact leggen en voeren met de kredietbank. Ze is uitgeput en heeft hier geen energie meer voor. Gelukkig gaat de rechter akkoord voor aanmelding voor het traject. Voor Nancy valt er een last van haar schouders.

Ondertussen is Nancy, na een helse bevalling, bevallen van een prachtige zoon. Ze moet rust nemen maar dat vindt ze lastig. Ze wil zoveel mogelijk zelf doen. Nancy heeft een nieuwe vriend ontmoet die liefdevol en zorgzaam voor haar en voor haar zoon is. Zelf ontfermt ze zich als een leeuwin over haar zoon. Ze heeft vertrouwen nodig om haar zoon aan anderen over te geven. Door hier regelmatig gesprekken over te voeren lukt het Nancy om beetje bij beetje los te laten en krijgt ze steeds meer vertrouwen.

Helaas nemen haar angsten en paniek weer toe. Nancy is zich ervan bewust dat haar zoontje dit voelt en daar wordt ze verdrietig van. Ze heeft therapie nodig om stabiliteit in haar leven te krijgen en een beschikbare moeder voor haar kind te zijn. Ze besluit om in therapie te gaan. Dit is pittig en heftig vanwege de herbeleving van trauma’s en ze komt totaal uitgeput van de sessies terug. Na een lange periode, waarin ze meermaals overwoog ermee te stoppen, gaat ze vooruit.

De huisbezoeken vanuit VoorZorg doen Nancy goed. We praten over wat haar op dat moment bezig houdt, haar rol als moeder en over de ontwikkeling van haar zoon. Door middel van Video Home Training kijken Nancy en ik terug naar de beelden die ik van haar en haar zoon heb gemaakt. Zo kan ik haar laten zien dat ze op een mooie manier is afgestemd met haar zoon. Nancy wordt er verlegen van. Ze geniet van het terugzien van de beelden en het maakt haar bewust van hun interactie. Dit geeft haar weer kracht om met meer zelfvertrouwen verder te gaan. Ook kan ze mijn complimenten steeds beter ontvangen.

Nancy haar zoontje is nu 1,5 jaar. Een vrolijk jongetje die zich goed ontwikkelt en de hele dag door brabbelt. De peuterpubertijd begint al aardig te komen, daar gaan we de komende tijd aandacht aan besteden.

Simone Winterink,
VoorZorgverpleegkundige

 

Abonneer je op de gratis digitale nieuwsbrief van Vakblad Vroeg en ontvang wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.