
Nieuw artikel in TJGZ over digitale zorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
Nieuws 12 oktober 2016
Maandag 10 oktober werd tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer gesproken over de verbetering van de Meldcode Huiselijk geweld en Kindermishandeling. De voorgestelde registratieverplichting of veldnorm voor kindermishandeling en huiselijk geweld zijn geen duurzame oplossingen en kunnen niet rekenen op draagvlak binnen de beroepsgroepen AJN en V&VN. Wat wel zou werken is het op systematische wijze verbeteren van de samenwerking tussen de hulpverleners van de verschillende partijen rondom het kind.
Daarnaast pleiten de professionals in de JGZ voor het investeren in het voorkomen van mishandeling. Want “een kind dat mishandeld wordt, is voor rest van zijn leven beschadigd”, aldus Jacqueline de Vries (V&VN) tijdens het ronde tafel gesprek dat werd gehouden in aanloop naar het Algemeen Overleg (AO) over de meldplicht bij kindermishandeling. Dit AO vond plaats op woensdag 12 oktober 2016.
De V&VN bracht dit standpunt namens de JGZ professionals met een position paper naar voren. De belangrijkste punten daarin zijn:
Meer informatie:
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.
Hananja Boonen, Vionne van der Borden (artsen M+G) en Ellen-Joan Wessels (adviseur bij het NCJ) vertellen vanuit hun ervaring waarom het zo belangrijk is om de focus ook te leggen op de leer- en leefomgeving van kinderen.