Nieuws 15 december 2022

Peiling Veilig Slapen ‘22/’23

Wiegendood treft in Nederland jaarlijks nog altijd zo’n 20 tot 30 baby’s. Door het monitoren van verzorgingsgedrag van ouders rondom het slapen van hun baby kunnen we zien welke adviezen vaak wel worden nageleefd, en welke adviezen extra aandacht nodig hebben. Zijn ouders voldoende op de hoogte hoe ze hun kindje veilig kunnen laten slapen? Hoe komen ouders aan informatie over veilig slapen? En zijn hun bronnen wel betrouwbaar? Vanaf vandaag kunnen ouders meedoen aan de Peiling Veilig Slapen ‘22/23’.

De Peiling Veilig Slapen is belangrijk voor het aanscherpen van de adviezen over veilig slapen.  Het is van belang dat we een mogelijke stijging in aantallen voorblijven en focussen op preventie. Het NCJ, de Universiteit van Wageningen en de Expertisegroep Wiegendood (NVK) voeren daarom een nieuwe Peiling Veilig Slapen uit.

Communicatie basisadviezen

Het doel van de Peiling Veilig Slapen is het onderzoeken in hoeverre ouders van baby’s bekend zijn met  de landelijke adviezen over veilig slapen ter preventie van wiegendood en of zij deze ook opvolgen. De communicatie van de adviezen, vraagt namelijk extra aandacht. Steeds meer ouders halen hun informatie van internet en social media. Floortje Kanits (onderzoeker/epidemioloog, Wageningen University en Research) is bezig met een onderzoek (nog niet gepubliceerd) en de eerste resultaten liegen er niet om: slechts 1% van de foto’s op Instagram met een slapende baby voldoet aan de vier basisadviezen van veilig slapen! Amerikaans onderzoek laat een vergelijkbaar resultaat zien.

Over de peiling

Alle managers in de JGZ hebben deze week een mail ontvangen met het verzoek de peiling onder ouders, met een kind van 0 t/m 11 maanden, uit te zetten. We hopen dat zoveel mogelijk JGZ-organisaties deelnemen. Ouders kunnen vanaf vandaag de online vragenlijst invullen. De peiling besteedt aandacht aan communicatiemiddelen zoals social media. Daarnaast worden ook andere mogelijke trends meegenomen, zoals het veelvuldig dragen van baby’s, het gebruik van white noise, en het raadplegen van een slaapcoach. De uitkomsten van de peiling worden in de zomer van 2023 verwacht. Helpt jouw organisatie ook mee?

Heb je een vraag over de peiling? Neem dan contact op met Floortje Kanits van de Expertisegroep Wiegendood via floortje.kanits@wur.nl.

Meer weten?

Ingrid Staal

onderzoeker, adviseur

Lees meer over Ingrid Staal

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.