Nieuws 18 februari 2022

Peiling: maken Nederlandse gezinnen zich zorgen over geld?

Dat gaat het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) onderzoeken na zorgwekkende berichten over een inflatiestijging van 6,4% en de prijsstijging van o.a. verwarming en boodschappen. De Nederlandsche Bank voorspelt dat deze hoge prijzen nog wel even aan zullen houden. Als gevolg hiervan zakken de komende maanden mogelijk vele (aanstaande) gezinnen financieel door het ijs. En worden gezinnen getroffen door (chronische) stress die door geldzorgen komt. Om erachter te komen in welke mate Nederlandse gezinnen geldzorgen hebben en welke signalen professionals oppikken, zetten we een vragenlijst uit onder ouders en professionals.

Vragenlijst voor (aanstaande) ouders
Om zicht te krijgen op hoe het gaat met ouders, wordt de vragenlijst van de Balansmeter gebruikt. Deze vragenlijst voor ouders bevat 10 vragen waarmee we zicht krijgen op de draagkracht en draaglast van (aanstaande) ouders op dit moment. Onderdeel hiervan is de vraag: heb je wel eens zorgen over geld?

Vul de balansmeter in (voor ouders) >

Vragenlijst voor professionals
Welke signalen pikken professionals die werken met kinderen, ouders en/of opvoeders op over geldzorgen? Deze vragenlijst voor professionals bevat 9 vragen over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.

Vul de vragenlijst in (voor professionals) >

Help ons mee om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk (aanstaande) ouders en professionals deze vragenlijsten invullen. Beide vragenlijsten kunnen t/m zondag 13 maart worden ingevuld. Onderaan dit bericht vind je diverse deelbare berichten en downloads.

Wat is er aan de hand?

De inflatie in Nederland is gestegen naar 6,4%, het hoogste niveau in bijna 40 jaar (NOS). Dit komt onder andere door de sterke groei van voedsel-, brandstof en energieprijzen. Klaas Knot, president van de Nederlandse Bank, geeft aan dat deze zorgelijke situatie tot ver in 2023 zal blijven bestaan. Eind 2021 bleek uit een rapport van de SER al dat er in ons land 220.000 werkende armen zijn. Dus ondanks dat deze groep mensen een baan had, bood dit niet voldoende bestaanszekerheid. Ook weten we dat 1 op de 13 kinderen in Nederland opgroeit in (financiële) armoede. De impact van geldzorgen op gezinnen is groot. Zeker voor gezinnen die al kwetsbaar waren. Als we willen voorkomen dat deze gezinnen financieel kopje onder gaan en worden ontwricht door stress, dan moeten we nu iets doen.

Gevolgen van geldzorgen in gezinnen

Zorgen over geld, bijvoorbeeld door ontstane schulden of door het niet kunnen kopen van noodzakelijke levensmiddelen, kunnen zo groot worden dat ze leiden tot (chronische) stress. Over chronische stress weten we uit onderzoek dat deze schadelijk is voor de gezondheid van kinderen, zelfs tot op latere leeftijd. De ontwikkeling van kinderen die opgroeien in deze gezinnen zal geremd dan wel (hevig) verstoord worden. Geboren worden en opgroeien in armoede kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid en ontwikkeling van kinderen en kan samenhangen met overgewicht, hechtings- en opvoedproblematiek.

Resultaten van de vragenlijsten

De vragenlijsten kunnen t/m zondag 13 maart worden ingevuld. Daarna worden de resultaten uitgebreid gepresenteerd via www.ncj.nl.

Deel mee! 

We hopen dat zoveel mogelijk professionals en ouders de vragenlijsten invullen. Help jij ook mee om deze onder de aandacht te brengen? Dat kan bijvoorbeeld door berichten van het NCJ te delen:

Of maak gebruik van onderstaande middelen om zelf een bericht te maken die geschikt is voor jouw doelgroep:

Doelgroep professionals

Doelgroep ouders

Contact en meer informatie

Voor meer informatie of vragen kun je contact opnemen met NCJ-adviseurs:

Nynke Steenbergen (adviseur rond het thema ouderschap en hechting) via nsteenbergen@ncj.nl.
Linda van den Haak (communicatieadviseur) via lvdhaak@ncj.nl of 0613139413.

Meer weten?

Linda van den Haak

communicatieadviseur

Lees meer over Linda van den Haak

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.