Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ-richtlijn Taalontwikkeling. De richtlijn biedt informatie over de normale taalontwikkeling, inzicht in de mogelijke problemen hierbij en een overzicht van risico- en beschermende factoren. Daarnaast geeft het professionals handvatten om jeugdigen met een achterstand of stoornis te begeleiden.
Taal is een belangrijk onderdeel van de totale ontwikkeling van een jeugdige. Het ondersteunt ontwikkelingen op sociaal en emotioneel gebied. De JGZ kan op tijd signalen van een achterstand of stoornis in de taalontwikkeling signaleren. Zo krijgen jeugdigen en hun ouders passende begeleiding wanneer dit nodig is.
De belangrijkste thema’s uit de richtlijn zijn verwerkt in een filmpje:
Handreiking
Eerder konden JGZ-professionals al gebruik maken van de handreiking ‘Uniforme signalering van taalachterstanden bij jonge kinderen’. Alle informatie daaruit is verwerkt in de JGZ-richtlijn Taalontwikkeling. De handreiking komt daarmee te vervallen.
Implementatie
Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite en de JGZ-richtlijnen app. Daarnaast zijn de teksten over taalontwikkeling van Stichting Opvoeden.nl geactualiseerd. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met het netwerk van implementatie functionarissen en met praktische tools voor professionals, management en beleid.
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Healthy village beweging: samen voor een gezonde leer- en leefomgeving voor kinderen!
Hananja Boonen, Vionne van der Borden (artsen M+G) en Ellen-Joan Wessels (adviseur bij het NCJ) vertellen vanuit hun ervaring waarom het zo belangrijk is om de focus ook te leggen op de leer- en leefomgeving van kinderen.
Nieuws3 juli 2025
NCJ special over de implementatie van het prenataal huisbezoek
In opdracht van VWS is het NCJ met een aantal van de aanbevelingen rond het prenataal huisbezoek door de JGZ aan de slag gegaan. In deze NCJ nieuwsbrief special vind je enkele resultaten hiervan.
Nieuws3 juli 2025
Best practice PHB JGZ: ‘Samen lunchen werkt: eten moet je toch!’
In deze best practice lees je de ervaringen van Myrthe Luiten (verloskundige bij Praktijk De Nieuwe Gracht in Delft), Joke de Wit (jeugdverpleegkundige bij JGZ-ZHW) en aanstaande ouder Androniki.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.