Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ-richtlijn Taalontwikkeling. De richtlijn biedt informatie over de normale taalontwikkeling, inzicht in de mogelijke problemen hierbij en een overzicht van risico- en beschermende factoren. Daarnaast geeft het professionals handvatten om jeugdigen met een achterstand of stoornis te begeleiden.
Taal is een belangrijk onderdeel van de totale ontwikkeling van een jeugdige. Het ondersteunt ontwikkelingen op sociaal en emotioneel gebied. De JGZ kan op tijd signalen van een achterstand of stoornis in de taalontwikkeling signaleren. Zo krijgen jeugdigen en hun ouders passende begeleiding wanneer dit nodig is.
De belangrijkste thema’s uit de richtlijn zijn verwerkt in een filmpje:
Handreiking
Eerder konden JGZ-professionals al gebruik maken van de handreiking ‘Uniforme signalering van taalachterstanden bij jonge kinderen’. Alle informatie daaruit is verwerkt in de JGZ-richtlijn Taalontwikkeling. De handreiking komt daarmee te vervallen.
Implementatie
Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite en de JGZ-richtlijnen app. Daarnaast zijn de teksten over taalontwikkeling van Stichting Opvoeden.nl geactualiseerd. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met het netwerk van implementatie functionarissen en met praktische tools voor professionals, management en beleid.
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Samenwerking NCJ en Huidfonds: bescherm kinderen nu tegen huidkanker later
De lente is weer begonnen! Het NCJ werkt daarom samen met het Huidfonds aan bewustwording rondom zonschade. Uit onderzoek blijkt dat 76% van de kinderen vorig jaar eens verbrand is en dit vergroot de kans op huidkanker later. Het goede nieuws: ouders kunnen hun kinderen, met de juiste kennis, goed beschermen.
Nieuws28 februari 2025
Bevindingen monitor Prenataal Huisbezoek JGZ 2024
Sinds 1 juli 2022 zijn alle gemeenten verplicht om een prenataal huisbezoek door de JGZ aan de zwangere en/of hun gezin in een kwetsbare situatie te bieden. Het NCJ monitorde voor de tweede keer onder JGZ-organisaties hoe het ervoor staat met de implementatie van het Prenataal Huisbezoek JGZ.
Nieuws25 februari 2025
Samen aan de slag met het voorkomen van geldzorgen
Op 17 maart is de kick-off van het programma Preventie van geldzorgen: een inspirerende talkshow in de Bibliotheek Neude.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.