Nieuws 29 november 2019

Nieuwe JGZ Richtlijn: Motorische ontwikkeling

Voor de fysieke en psychosociale ontwikkeling van een kind is een normale motorische ontwikkeling van belang. Dit draagt bij aan een actieve leefstijl (en vice versa). Deze richtlijn biedt kennis en praktische handvatten voor professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) over monitoring, preventie, signalering, advisering en verwijzing bij motorische ontwikkelingsproblemen.

De richtlijn gaat in op preventie, signalering, monitoring van motorische ontwikkelingsproblemen. Ook geeft de richtlijn handvatten over hoe samen te werken met aanpalende beroepsgroepen en scholen rondom motorische ontwikkeling. Daarnaast komen de gevolgen van motorische ontwikkelingsproblemen, het onderzoek van de motoriek en de toeleiding naar verdere diagnostiek en behandeling aan de orde. Tot slot wordt de terugkoppeling en nazorg vanuit de JGZ besproken.

 

Implementatie

De richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de beroepsgroepen AJN, V&VN vakgroep jeugd en NVDA. Zij zijn ook eigenaar van alle JGZ Richtlijnen. Daarnaast is de richtlijn randvoorwaardelijk geautoriseerd door ActiZ en GGD GHOR Nederland. Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite en binnenkort in de JGZ Richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn binnenkort te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Voor ouders is informatie te vinden via de website Opvoeden.nl.

De richtlijn Motorische Ontwikkeling

Bekijk ook:

Meer weten?

Trudy Dunnink

adjunct-directeur

Lees meer over Trudy Dunnink

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.