Nieuws 22 september 2020

Nieuwe JGZ Richtlijn: Houding en bewegen

Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe JGZ Richtlijn Houding en bewegen. De richtlijn biedt informatie over voorlichting, (vroeg)signalering, begeleiding en verwijzing rond de onderwerpen houding en bewegen.

De JGZ kan een belangrijke rol spelen in het stimuleren van een goede houding en gezond beweeggedrag. Bij bijzonderheden kan de JGZ de bevindingen waar nodig normaliseren en/of ouders en jeugdigen informeren, adviseren of verwijzen. Daarnaast kan worden voorkomen dat aandoeningen en klachten verergeren en/of leiden tot een afwijkende of achterblijvende motoriek, lichamelijke inactiviteit, tijdelijke of blijvende functiebeperking of standsafwijking, pijnklachten en onnodige diagnostiek en zorggebruik. Onderstaand filmpje (2:09) toont de belangrijkste thema’s uit de richtlijn:

Video JGZ-Richtlijnen Houding en Bewegen

Implementatie

De richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de beroepsgroepen AJN, V&VN vakgroep jeugd en NVDA. Zij zijn ook eigenaar van alle JGZ Richtlijnen. Daarnaast is de richtlijn randvoorwaardelijk geautoriseerd door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland. Bekijk de richtlijn op de JGZ Richtlijnenwebsite en in de JGZ Richtlijnen app. Het NCJ biedt ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk met praktische tools voor professionals, management en beleid. Deze tools zijn te downloaden vanaf de startpagina van de richtlijn. Voor ouders is informatie aansluitend op deze richtlijn over een gezonde lichaamshouding, beeldschermgebruik en scoliose te vinden via Opvoeden.nl.

Werksessie

Op 26 november 2020 organiseert het NCJ een digitale werksessie voor deelnemers van het richtlijn implementatie netwerk en professionals met affiniteit met het thema. Samen met het NCJ en de richtlijnontwikkelaar wordt dan gewerkt aan implementatie vraagstukken rondom deze richtlijn.

MELD JE AAN VOOR DE WERKSESSIE >

Deze JGZ Richtlijn is ontwikkeld door TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw.

Bekijk ook:

 

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.