
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 1 februari 2018
De JGZ-sector is weer een richtlijn rijker. De JGZ-richtlijn Heupdysplasie geeft informatie over de signalering van heupdysplasie en handvatten voor het handelen bij contactmomenten met kinderen en ouders.
De JGZ heeft een unieke positie binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Daarmee is zij bij uitstek geschikt de opsporing van heupdysplasie uit te voeren. In Nederland bestaan op dit moment echter de nodige verschillen in signalering van zuigelingen met heupdysplasie. Er worden verschillende definities gebruikt voor risicofactoren, signaleringsinstrumenten worden niet uniform toegepast, en het ontbreekt aan eenduidig beleid over wanneer en naar wie moet worden doorverwezen. Naast de belangrijke rol bij de signalering en verwijzing, kan de JGZ ook een rol spelen bij de begeleiding en nazorg van kinderen met heupdysplasie. Deze richtlijn zal JGZ-professionals bij deze taken ondersteunen.
Bekijk de richtlijn op de JGZ-richtlijnenwebsite van het NCJ. Daarnaast biedt het NCJ ondersteuning bij het implementeren van nieuwe richtlijnen in de praktijk middels een implementatietoolkit en het netwerk van JGZ-implementatiefunctionarissen. Binnenkort zal ook een implementatietoolkit voor de nieuwe JGZ-richtlijn Heupdysplasie verschijnen op de richtlijnenwebsite.
Bekijk de JGZ-richtlijn Heupdysplasie >
Deze JGZ-richtlijn is ontwikkeld door de Universiteit Twente en TNO en gefinancierd met subsidie van ZonMw. De JGZ-richtlijn is inhoudelijk geautoriseerd door de AJN, V&VN vakgroep Jeugd en NVDA, en randvoorwaardelijk door ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland.
Bekijk ook:
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.