Vanaf vandaag is de infographic JGZ Preventieagenda beschikbaar. Eerder werd de infographic al gepresenteerd tijdens de Voor de Jeugddag op 5 november jl. Om als jeugdgezondheidszorg meer zichtbaar te zijn, meer slagkracht te hebben en impact te genereren is in 2016 de JGZ Preventieagenda opgesteld. Brancheverenigingen ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland, beroepsverenigingen AJN en V&VN, kennis- en innovatiecentrum NCJ en alle JGZ-organisaties hebben deze onderschreven.
Met de JGZ Preventieagenda bundelt de sector haar krachten en richt zij zich op de preventie van een aantal complexe maatschappelijke problemen: kindermishandeling, schoolverzuim en armoede. Dat doet zij door in te zetten op de preventiepijlers ouderschap, hechting, weerbaarheid en gezondheid.
Door stevig in te zetten op deze pijlers en krachten te bundelen met andere JGZ-organisaties en bondgenoten zoals onderwijs, jeugdhulp en huisartsen kan de JGZ hardnekkige maatschappelijke vraagstukken te lijf gaan. Onderstaande animatie vat de uitgangspunten van de JGZ Preventieagenda samen.
Efficiency
Juist bij complexe maatschappelijke problemen, die vaak in volgende generaties doorwerken, kan de JGZ het verschil maken. Dat doen wij door het tijdig signaleren van mogelijke problemen, doorverwijzen naar relevante professionals als er meer hulp nodig is, inzetten van interventies, signaleren van trends en het adviseren van gemeenten en andere partijen over preventie binnen het gezondheids- en jeugdbeleid.
Zichtbaarheid en betrouwbaarheid van de JGZ
Samenwerken met de basisvoorzieningen (preventieve) zorg, (voor)scholen, de jeugdhulp en specialistische zorg is van belang. Het NCJ roept JGZ-professionals op om de JGZ Preventieagenda op de kaart te zetten. Hiervoor is nu ook een infographic ontwikkeld, we verzoeken iedereen deze infographic te delen en verspreiden. Hang deze infographic bijvoorbeeld in je praktijk, deel deze met collega JGZ-organisaties en samenwerkingspartners. Samen hebben we impact!
Rotavirusvaccinatie voor zuigelingen: update registratieprotocol
Vanaf januari 2024 biedt de JGZ de rotavirusvaccinatie aan zuigelingen aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt dat beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van deze vaccinatie.
Nieuws28 november 2023
Aandacht voor veerkracht en balans van ouders
Een grote groep ouders heeft moeite met terugveren na de COVID-19 pandemie, laten bevindingen van de voorgaande Balansmeter peilingen zien. Het NCJ wil bijdragen door inzicht te blijven geven in de draagkracht en draaglast van ouders in Nederland. Daarom is de Balansmeter weer beschikbaar van 29 november t/m 20 december. Deel de Balansmeter onder ouders!
Nieuws27 november 2023
Doktersassistenten laten hun stem horen!
Het NCJ is samen met de NVDA in gesprek gegaan met doktersassistenten om inzicht te krijgen in hoe we doktersassistenten beter kunnen betrekken bij het inrichten van de richtlijnen om ervoor te zorgen dat preventieve zorg voor (aanstaande) ouders en kinderen van hoge kwaliteit is en blijft.