Vanaf vandaag is de infographic JGZ Preventieagenda beschikbaar. Eerder werd de infographic al gepresenteerd tijdens de Voor de Jeugddag op 5 november jl. Om als jeugdgezondheidszorg meer zichtbaar te zijn, meer slagkracht te hebben en impact te genereren is in 2016 de JGZ Preventieagenda opgesteld. Brancheverenigingen ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland, beroepsverenigingen AJN en V&VN, kennis- en innovatiecentrum NCJ en alle JGZ-organisaties hebben deze onderschreven.
Met de JGZ Preventieagenda bundelt de sector haar krachten en richt zij zich op de preventie van een aantal complexe maatschappelijke problemen: kindermishandeling, schoolverzuim en armoede. Dat doet zij door in te zetten op de preventiepijlers ouderschap, hechting, weerbaarheid en gezondheid.
Door stevig in te zetten op deze pijlers en krachten te bundelen met andere JGZ-organisaties en bondgenoten zoals onderwijs, jeugdhulp en huisartsen kan de JGZ hardnekkige maatschappelijke vraagstukken te lijf gaan. Onderstaande animatie vat de uitgangspunten van de JGZ Preventieagenda samen.
Efficiency
Juist bij complexe maatschappelijke problemen, die vaak in volgende generaties doorwerken, kan de JGZ het verschil maken. Dat doen wij door het tijdig signaleren van mogelijke problemen, doorverwijzen naar relevante professionals als er meer hulp nodig is, inzetten van interventies, signaleren van trends en het adviseren van gemeenten en andere partijen over preventie binnen het gezondheids- en jeugdbeleid.
Zichtbaarheid en betrouwbaarheid van de JGZ
Samenwerken met de basisvoorzieningen (preventieve) zorg, (voor)scholen, de jeugdhulp en specialistische zorg is van belang. Het NCJ roept JGZ-professionals op om de JGZ Preventieagenda op de kaart te zetten. Hiervoor is nu ook een infographic ontwikkeld, we verzoeken iedereen deze infographic te delen en verspreiden. Hang deze infographic bijvoorbeeld in je praktijk, deel deze met collega JGZ-organisaties en samenwerkingspartners. Samen hebben we impact!
Verdiepingsworkshops voor GIZ-getrainde professionals
Hoe kun je met gebruik van de GIZ-methodiek in gesprekken met (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren (nog meer) ondersteunen op de thema’s leefstijl, armoede, ouderschap, veerkracht en veiligheid & trauma?
Nieuws25 mei 2023
Oproep aanmeldingen AJN-Flora van Laar prijs
De AJN roept op om kandidaten voor de AJN-Flora van Laar prijs aan te melden. De AJN-Flora van Laar prijs wordt elke twee jaar uitgereikt voor uitmuntend onderzoek in de Jeugdgezondheidszorg. Ook een baanbrekende innovatieve activiteit op het gebied van de Jeugdgezondheidszorg kan voor de prijs in aanmerking komen.
Nieuws25 mei 2023
Samenwerken aan de profilering JGZ binnen Kansrijke Start
Er is besloten om samen met de AJN te werken aan de profilering van de JGZ binnen Kansrijke Start. Dit heeft als doel om de samenwerking tussen netwerkpartners te verbeteren en zo de ondersteuning aan gezinnen in een kwetsbare situatie te versterken.