
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 23 juni 2025
Op 29 september 2025 vindt het Nationaal Congres Preventie & Gezondheid plaats met als thema ‘Bouwen aan een gezonde toekomst’. Als partner van het congres, verzorgt het NCJ de track ‘De jeugd deugt’ met daarin 3 inhoudelijke parallelsessies. Hieronder lees je in welke parallelsessies je ons tegenkomt. Zien we je op 29 september?
Je vindt het NCJ als volgt terug in het programma:
Bekijk ook het volledige programma en informatie over alle parallelsessies.
De eerste 1000 dagen in het leven van een kind: inmiddels weten we hoe ontzettend belangrijk deze zijn voor de rest van het leven. Onderzoek laat ons zien dat hoe eerder we starten met passende ondersteuning, hoe meer gezondheidswinst het oplevert. Het prenataal huisbezoek door de Jeugdgezondheidszorg en effectieve interventies kunnen al vroeg in de zwangerschap ingezet worden om toekomstige ouders in kwetsbare omstandigheden deze ondersteuning te bieden. Om ouders van de juiste hulp te kunnen voorzien is vroegtijdig herkennen en samenwerken tussen alle betrokkenen essentieel.
Tijdens deze sessie nemen het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) en het College Perinatale Zorg (CPZ) je mee in de wetenschappelijke onderbouwing bij de eerste duizend dagen en de kracht van preventie. Daarnaast zal er ruimte zijn voor het uitwisselen van ervaringen: wat doe jij al om zo vroeg mogelijk te herkennen en op welke manier werk jij samen met andere betrokkenen rondom het ongeboren en jonge kind? Laten we van elkaar leren: samen komen we verder!
Sprekers:
School is de plek waar kinderen veel zijn. En waar veel ouders komen. Het is dé plek voor sociaal leren. Kijken we, met de preventieve bril, wel radicaal genoeg naar deze omgeving en de mogelijkheden die het biedt voor preventie? Of staren we ons blind op kinderen en hun individuele problemen?
Hoe betrekken we ouders en kinderen bij de manier waarop we de school inrichten en benutten? En wat weten we eigenlijk over ouders? Wat hebben zij nodig, wat zijn hun zorgen? En kunnen we kinderen echt betrekken? We weten immers allang dat in “ontmoetingen in sterke gemeenschappen” een belangrijke beschermende factor schuilt.
Marjet Winsemius, Stem van Ouders en Mark Weghorst, Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid nemen je mee in de Staat van Gezinnen 2025, het betrekken van ouders en kinderen en de schoolomgeving. Wat kun jij doen om dat normale schoolleven te versterken? Het moet én kan radicaal anders: voor de gezondheid van de jeugd van morgen!
Sprekers:
Financiële gezondheid is vaak het fundament voor een goede fysieke en mentale gezondheid. Maar hoe maak je geld en geldzorgen bespreekbaar? En misschien nog wel de grootste uitdagingen: wat doe je met de antwoorden?
In deze workshop nemen we je kort mee in wat geldstress doet met mensen en opgroeiende kinderen en waarom het belangrijk is om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Een ervaringsdeskundige vertelt haar verhaal en vooral wat er nodig was in haar omgeving om armoede bespreekbaar te maken. Je krijgt praktische tips, inspirerende voorbeelden uit het land en de ruimte om al je vragen te stellen.
Sprekers:
Op de congreswebsite vind je meer informatie over het congres. Via deze link kun je je inschrijven (en je keuze opgeven voor de parallelsessies).
"*" geeft vereiste velden aan
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.