Blog 1 februari 2016

Mijn eerste indrukken als directeur van het NCJ

Mijn jongste zoon, 8 jaar oud, vroeg vandaag aan zijn moeder, mijn vrouw, om eerlijk te zijn tegen hem. “Ja, natuurlijk zal ik eerlijk tegen je zijn”, zei ze. “Mama, heb jij het cadeautje in mijn schoen gedaan”?, vroeg mijn zoontje. Mijn vrouw kreeg het benauwd en probeerde haar eerlijke antwoord uit te stellen door een wedervraag te stellen.

Mijn zoontje besefte opeens dat Sinterklaas niet bestaat. Ze kon niets anders dan dit inzicht bevestigen. Het besef dat de oude man niet bestaat maakte mijn zoontje blij en verdrietig tegelijkertijd. En ik dacht, ‘Mijn kleine zoon wordt groter!’

Veilig en gezond opgroeien

Bij veilig en gezond opgroeien van kinderen hoort ook het verwerken van de gekoesterde illusies, het zoeken naar eigen identiteit, veiligheid en vertrouwen krijgen en ervaren om te blijven dromen. Stap voor stap op weg naar volwassenheid en goed burgerschap. Het is een groot avontuur. En dan besef je dat je in een veld werkt, waarin professionals die soms zelf ook ouders zijn, samen met jou en je kind deze weg bewandelen. Hoe bevoorrecht voel ik me dan om hierbij betrokken te zijn.

Ik ben nu ruim een maand aan het werk bij het NCJ. Veel bevlogen en betrokken professionals heb ik ontmoet. Er is zoveel kennis en expertise aanwezig. Ik zie dat er aan vele tafels samengewerkt wordt. Ik hoor van u dat het op prijs wordt gesteld wat de NCJ-ers voor u doen. Ik ben verheugd te horen dat ons werk impact heeft.

De jeugdgezondheidszorg in Nederland

In de afgelopen jaren heb ik gewerkt aan grote en actuele maatschappelijke thema’s, zoals laaggeletterdheid en vluchtelingen. Nu ben ik met een belangrijk thema bezig waarvan bijna iedereen vanzelfsprekend vindt dat het er is. Het Nederlands zorglandschap is fundamenteel aan het veranderen. Het is voor ons een groot avontuur wat de decentralisaties zullen betekenen voor het bestaansrecht van ons werk. Het harde werken van afgelopen 100 jaar heeft de JGZ aan de top gebracht. Met trots kunnen we stellen dat het goed gaat met de jeugd in Nederland. Aan de top komen was een bochtige weg met hoogte- en dieptepunten. Aan de top blijven is niet vanzelfsprekend. Al helemaal niet in deze tijd van transitie en transformatie. We hebben een gezamenlijke opdracht om de JGZ goed en impactvol aan de volgende generaties door te geven. Graag wil ik u met het NCJ, waar nodig, helpen om aan de top te blijven.

We doen het samen

Ik ben nieuwsgierig naar u. Let’s connect! Ik maak vandaag een whatsapp-groep ‘Jeugdgezondheid’ aan en ik nodig u om deel uit te maken van deze groep. Laten we de verbinding zoeken en elkaar inspireren met alle concrete en goede dingen die we doen om kinderen veilig en gezond te laten opgroeien in onze prachtige en onzekere wereld. Laten we met elkaar de kleine en grote successen vieren. Laten we elkaar aan het denken zetten door datgene wat we in onze dagelijkse praktijk tegenkomen.

Lid worden van de Whatsappgroep JGZ? Stuur dan een bericht naar 06 – 11 90 18 21.

Igor Ivakic

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.