
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 27 februari 2023
Binnen de JGZ worden dagelijks dossiers digitaal overgedragen binnen en tussen verschillende JGZ-organisaties via een dossieroverdracht bericht (DOB). Het doel van de DOB is dat het digitaal dossier (DD JGZ) van de ontvangende JGZ-organisatie de informatie van de verzendende JGZ-organisatie in zijn DD JGZ krijgt. In de praktijk gebeurt dit onvoldoende en staat vaak alle informatie in een PDF. Het NCJ heeft in augustus een oproep geplaatst om knelpunten te delen. In dit nieuwsbericht staat een korte terugkoppeling van de gemelde knelpunten.
Iedere JGZ-organisatie registreert informatie over jeugdigen in een digitaal dossier (DD JGZ). Landelijk is afgesproken dat dit gebeurt in registratie-elementen conform de BasisDataSet JGZ (BDS JGZ).
Uniforme, gestructureerde digitale dossiers dragen bij aan de continuïteit en kwaliteit van de JGZ. Standaardisering maakt het DD JGZ overdraagbaar. Het overdragen van het DD JGZ gaat via het dossieroverdracht bericht (DOB). De informatie die in BDS-elementen staat wordt overgedragen naar de BDS-elementen bij de ontvangende JGZ-organisatie. Informatie uit andere niet-BDS registratie-elementen komt in een PDF. Dit betekent dat de ontvangende JGZ-organisatie in zijn DD JGZ alle informatie ontvangt die in BDS-elementen geregistreerd staat. Het DD JGZ wordt als het ware met terugwerkende kracht gevuld, zodat de JGZ-professional informatie makkelijk kan terugvinden in het DD JGZ in plaats van dat informatie gezocht moet worden in een PDF. In de praktijk blijkt echter dat dit onvoldoende gebeurt en dat alle informatie in een PDF staat.
Er zijn meerdere knelpunten bij het NCJ binnengekomen. Een aantal worden hieronder genoemd:
In februari is er een overleg tussen betrokken partijen waarbij de knelpunten besproken worden.
Inmiddels is Gino als eerste softwareleverancier over op de nieuwe versie van de BDS JGZ. Dit betekent dat er nu twee verschillende DOB-berichten zijn. Een DOB gebaseerd op BDS-versie 3.2.7 en een DOB gebaseerd op BDS-versie 4.0.1. Als een JGZ-organisatie die de Gino-applicatie gebruikt een dossier overdraagt naar een JGZ-organisatie van een andere softwareleverancier vindt er een conversie plaats van BDS-versie 4.0.1 naar BDS-versie 3.2.7. Bij JGZ-organisaties die werken met BDS-versie 3.2.7 en een dossier overdragen aan een JGZ-organisatie die werkt met BDS-versie 4.0.1 vindt er ook een conversie plaats. In de testomgeving zijn deze conversies getoetst.
Het NCJ wil graag de knelpunten blijven verzamelen bij het uitwisselen van dossiers. Daarom opnieuw het verzoek om knelpunten via deze link door te geven. Waar loop je als JGZ-organisatie / JGZ-professional tegenaan? Wat kom je tegen in de praktijk? Je naam is bekend bij het NCJ, maar wordt niet gedeeld met anderen.
"*" geeft vereiste velden aan
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.
Meldingen