Nieuws 5 februari 2021

Kindertelefoon voert meer gesprekken over emotionele problemen en huiselijk geweld

Kinderen bellen en chatten gedurende de tweede lockdown vaker met De Kindertelefoon over emotionele problemen dan in de eerste lockdown. En dat terwijl ze juist minder vaak contact opnemen over normale puberzaken als verliefdheid. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen die in huiselijk geweld situaties zitten of gevoelens van depressie ervaren hierover praten. Ik ben dan ook blij dat deze kinderen ons weten te vinden. Maar ik vind deze stijging, zeker in combinatie met de daling over onderwerpen als vriendschap en verliefdheid, zorgwekkend” aldus directeur Roline de Wilde.

Tweede lockdown: vaker gesprekken over zware onderwerpen

Kinderen bellen of chatten steeds vaker met De Kindertelefoon over emotionele problemen zoals eenzaamheid of depressie, zo blijkt uit onderzoek op basis van chat- en telefoongesprekken. In vergelijking met de eerste lockdown steeg het aantal gesprekken dat ging over emotionele problemen met maar liefst 21%. Kinderen namen in de afgelopen periode gemiddeld 21 keer per dag contact op over zelfdoding. Tijdens de vorige lockdown werden hier gemiddeld 16 gesprekken per dag over gevoerd. Een stijging van 31%. Ook over de onderwerpen eenzaamheid (+ 31%) en depressie (+16%) wordt vaker contact opgenomen.

Ook aantal gesprekken over huiselijk geweld blijft stijgen

Eerder dit jaar nam het aantal gesprekken over (getuige zijn van) huiselijk geweld al toe, in vergelijking met het jaar ervoor. In dezelfde periode van vorig jaar gingen er gemiddeld 14 gesprekken per dag over huiselijk geweld. In de eerste lockdown waren dat er 16 per dag; inmiddels zijn dit er 18. Opvallend is dat er in vergelijking met eerder steeds meer jongens contact opnemen over huiselijk geweld. Vorig jaar was dit in 27% van de gesprekken het geval, dit is gestegen naar 45%.

Minder gesprekken over ‘normale puberzaken’

“Waar de inhoud van gesprekken eerder vaker ging over normale puberzaken, geven nu steeds meer kinderen aan dat zij sociale contacten missen en dat zij zich alleen voelen” zegt Roline de Wilde. Ook is er een daling te zien in het aantal gesprekken dat over deze onderwerpen wordt gevoerd. Hoewel er nog steeds wel veel gesprekken worden gevoerd over seksualiteit, namen de gesprekken over sociaal contact en relaties juist af. Zo werd er in vergelijking met de eerste lockdown minder gepraat over verliefdheid (van 18 naar 14 gesprekken per dag, een daling van 25%). Het aantal gesprekken over vriendschap nam af van 10 gesprekken naar 7 per dag (een daling van 32%). Ook werden er minder gesprekken gevoerd over bijvoorbeeld liefdesverdriet (-31%), verkering (-20%) en uitmaken (-43%).

Oudere tieners nemen vaker contact op

De Kindertelefoon is er voor kinderen van 8 tot 18 jaar. Afgelopen periode steeg het aandeel 16 & 17-jarigen dat contact opnam van 19% vorig jaar naar 26% tijdens de huidige lockdown. Deze verschuiving in verhoudingen is opvallend. Roline de Wilde zegt hierover: “Onder deze oudere groep zien we ook het aantal gesprekken over mentale problemen toenemen. Ook bij jongeren met wie het tot voor kort prima ging. Ik vind het belangrijk dat we hier oog voor hebben en hen de erkenning geven voor het offer dat zij brengen om de zwakkeren in de samenleving te beschermen. Tegelijkertijd proberen we in de gesprekken samen op zoek gaan naar manieren om het vol te houden”.

Steun in de rug

“We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is voor kinderen om te praten over dingen die ze dwars zitten. Gelukkig merken we in onze gesprekken ook hoe veerkrachtig kinderen zijn. Ook zien we dat 12 tot 18-jarigen op ons drukbezochte forum elkaar nog steeds een hart onder de riem steken. Zij kijken naar wat er nog wél kan en geven elkaar veel tips. Dat zegt veel over het belang van contact met leeftijdsgenoten, juist in deze tijd”, geeft Roline de Wilde aan.

Over De Kindertelefoon

De Kindertelefoon is dé plek in Nederland waar kinderen van 8 tot 18 jaar gratis en vertrouwelijk kunnen praten over onderwerpen die ze niet durven, kunnen of willen bespreken in hun eigen omgeving. Speciaal opgeleide vrijwilligers voeren circa 1.500 gesprekken per dag via telefoon en chat. Ook heeft De Kindertelefoon een zeer drukbezocht forum waar jongeren elkaar, op een veilige plek, kunnen helpen.

Bekijk hier de bijbehorende handout.

Meer weten?

Linda van den Haak

communicatieadviseur

Lees meer over Linda van den Haak

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.