
Vacatures bij het NCJ
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft twee vacatures openstaan. Hieronder lees je meer over de functies van communicatieadviseur en adviseur/projectleider richtlijnen.
Nieuws 21 oktober 2020
De eerste themaweek van het JGZ E-Innovatiespel staat in het teken van Jij en Je Gezondheid (JEJG). JEJG is een werkwijze waarmee de jeugdgezondheidszorg (JGZ) jeugdigen met risicogedrag en (verhoogde kans op) sociaal-emotionele en sociaal-medische problemen actief opspoort, ondersteunt en zo nodig verwijst naar effectieve (preventie)programma’s. JEJG maakt hierbij gebruik van korte, eenvoudige en betrouwbare vragenlijsten. Bij de contactmomenten in het primair onderwijs vullen ouders de vragenlijst in. In het voortgezet onderwijs vullen jongeren zelf een vragenlijst in.
GGD Amsterdam heeft Jij en Je Gezondheid in 2014 ontwikkeld voor het Voortgezet Onderwijs (VO). JEJG is recent doorontwikkeld voor het Primair Onderwijs (PO). Dit gebeurde naar aanleiding van een ZonMw project idee gericht op kennisontwikkeling over digitale innovaties, die de kwaliteit van zorg in het jeugddomein verbeteren.
Bij de inzet van JEJG vullen ouders of jeugdigen voorafgaand aan het contactmoment met een JGZ-professional een digitale gezondheidsvragenlijst in. Deze bestaat uit valide en betrouwbare screeningslijsten gericht op meerdere onderwerpen zoals leefstijl, welbevinden, sociale veiligheid, relaties en leren. Na het invullen van de vragenlijst ontvangen zij op basis van hun antwoorden direct de uitslag met tips over de gezondheid en leefsituatie. Het invullen van de vragenlijst met een directe terugkoppeling geeft hen de mogelijkheid om zelf aan de slag te gaan en plaatst ze daarmee in de eigen kracht. De jeugdarts of –verpleegkundige bekijkt eveneens de uitslagen van de vragenlijst en ziet door het stoplichtsysteem in één oogopslag wat goed gaat en wat aandacht verdient. Naast de individuele profielen, levert JEJG schoolgezondheidsprofielen op basis van geanonimiseerde groepsgegevens. Dit biedt scholen richting bij planmatige gezondheidsbevordering met als doel gezonde leerlingen in een fysiek, sociaal en emotioneel gezond schoolklimaat. De verzamelde informatie komt ook anoniem beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en beleid.
Het Landelijk professioneel kader (LPK) is flexibeler dan de oude richtlijn contactmomenten en past bij een moderne manier van aanbieden van JGZ aan de huidige groep ouders en jeugdigen. JGZ-professionals stemmen samen met ouders en/of jeugdigen de ondersteuningsbehoefte, vorm en frequentie af.
Het instrument en de werkwijze van JEJG ondersteunt JGZ bij werken volgens het LPK:
Jij en Je Gezondheid innoveert
We zijn continu bezig JEJG te verbeteren. Dat doen we op basis van praktijkervaringen (zoals jaarlijkse gebruikerstevredenheidsonderzoeken) en wetenschappelijke inzichten. De JGZ-organisaties trekken hierin gezamenlijk op. Momenteel ligt onze focus van doorontwikkeling op:
Wil je meer weten over Jij en Je Gezondheid? Kijk op www.jijenjegezondheid.nl/info.
Wil je aanvullende informatie? Neem contact op met info@jijenjegezondheid.nl.
Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) heeft twee vacatures openstaan. Hieronder lees je meer over de functies van communicatieadviseur en adviseur/projectleider richtlijnen.
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.
"*" geeft vereiste velden aan