
Nieuw artikel in TJGZ over vaccineren doen we samen
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Nieuws 2 november 2016
AJN Jeugdartsen Nederland, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en de Nederlandse Vereniging voor Dokters Assistenten (NVDA) overhandigden woensdag 2 november het Standpunt ‘Samen voor de Jeugd’, aan de commissie Jeugd van de VNG. De drie beroepsverenigingen maken zich sterk voor behoud van een kwalitatief goede basis van het jeugdbeleid. Het NCJ fungeerde als procesbegeleider bij de totstandkoming van het Standpunt.
Professionals in de jeugdgezondheidszorg (JGZ) vormen met hun focus op preventie, vroegsignalering, monitoring en nazorg een stevig fundament voor een zo optimaal mogelijke participatie van jeugd in de maatschappij. Het ‘goud van de JGZ glanzend houden’ vraagt blijvend investeren in en continue aandacht voor de kwaliteit van de uitvoering. Voorwaarde is dat gemeenten, JGZ-organisaties en JGZ-professionals zelf hun verantwoordelijkheid nemen. Alleen dan kan de JGZ die al honderd jaar glanst, blijven glanzen.
De JGZ-professionals beschrijven met het Standpunt niet alleen waar de JGZ voor staat, maar uiten ook een aantal zorgpunten. Onder meer de aansluiting van het preventieve basispakket op de Jeugdwet kan beter. Igor Ivakic, directeur NCJ: “Investeren in preventie biedt de sleutel tot een geslaagde transformatie van het jeugddomein. De beroepsgroepen stimuleren met dit gezamenlijk standpunt een stevige kwaliteitsimpuls. De volgende stap is om vanuit die kracht de verbinding te leggen tussen JGZ en jeugdhulp en je integraal in te zetten voor het veilig en gezond opgroeien van alle kinderen in Nederland.”
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Dit artikel van het NCJ (van Tartwijk et al., 2025), waaraan Roos van Tartwijk heeft bijgedragen tijdens haar wetenschappelijke stage voor de master Geneeskunde aan de VU, laat zien dat de uitvoering van prenatale huisbezoeken binnen de jeugdgezondheidszorg sterk varieert.
Werk jij als JGZ-professional? Dan nodigen we je graag uit om mee te denken in een paneldiscussie over signaleringstools die gebruikt worden bij ouders en hun kind van 0-2 jaar oud als het gaat over ongezonde stress.