NCJInspiratieJGZ-bijdrage ten aanzien van chronische stress
Nieuws30 november 2018
JGZ-bijdrage ten aanzien van chronische stress
Onze huidige maatschappij verandert en stelt ons voor nieuwe uitdagingen. We hebben hoge verwachtingen van wat onze kinderen kunnen bereiken: ‘Je kan alles worden, als je je best doet’. We hebben ons internet maar daarbij hebben we de sociale media die voor een druk zorgt. We delen ons leven via Snapchat, Facebook of Instagram. Althans alleen alle mooie en leuke kanten. Daarnaast hebben we ook nog ons gewone leven, met familie, vrienden, sport en de uitdagingen van het leven die er sowieso al waren om op te groeien.
We zien in onze huidige maatschappij een steeds grotere prestatiedruk bij kinderen ontstaan. Die zichzelf soms geen lunchpauze gunnen, Cito stress ervaren en constant met hun eigen groep digitaal verbonden willen zijn. We leven in een 24-uurs maatschappij waarin weinig momenten van rust of balans zitten. We zien dat de groep die het moeilijk vindt om hiermee om te gaan steeds groter wordt. Kinderen met burn-out klachten, depressies en soms zelfs suicides. Voldoende signalen om het gesprek aan te gaan over hoe Early Life Stress (chronische stress bij kinderen) kan worden voorkomen.
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) is bij uitstek de partij om hier het voortouw in te nemen. Het is onze opdracht om de gezondheid van kinderen te bevorderen, het kind te zien en preventie als voortraject in te zetten. Het NCJ roept de JGZ op om haar rol te pakken en initiatief te nemen om kennis bij elkaar te brengen en samen te werken. Bijdragen aan een gezonde ontwikkeling van kinderen, is bijdragen aan een gezondere maatschappij.
NCJ werkconferentie over Early Life Stress
In 2019 wordt een NCJ werkconferentie over Early Life Stress georganiseerd. De datum en het programma worden later via onze agenda bekendgemaakt.
Afschaling COVID-19-specifieke adviezen voor de JGZ
Het 146e OMT heeft in februari 2023 geadviseerd om de specifieke maatregelen met betrekking tot COVID-19 te stoppen en voortaan generieke maatregelen toe te passen voor respiratoire infecties. GGD-testlocaties zullen daarom worden afgebouwd. Uiteraard kunnen mensen zelf besluiten een zelftest te doen.
Nieuws9 maart 2023
Lange wachttijden meerjarig probleem
Een multidisciplinair hulpaanbod kan voorkomen dat ouders met de zorgen over hun jonge kind van het kastje naar de muur worden gestuurd. Alleen dwarsbomen de alsmaar oplopende wachttijden deze aanpak meer en meer. Het team Aanpak Wachttijden pleit voor structurele systeemoplossingen.
Nieuws9 maart 2023
Nieuw: praktisch stappenplan voor lokale aanpak kinderarmoede
Kinderarmoede is een 'wicked problem' dat niet simpelweg door één organisatie op te lossen is. Niet in de laatste plaats omdat de ondersteuning voor gezinnen in armoede al bijna net zo complex is. Toch is het mogelijk om de krachten op een slimme manier te bundelen in de strijd tegen kinderarmoede én daarbij uit te gaan van wat een gezin nodig heeft. Een nieuw pragmatisch stappenplan helpt professionals hierin op weg.