Nieuws 22 december 2020

Jeugdgezondheidszorg doet het gewoon

De regering stelt een budget ter beschikking om de gevolgen van de corona-maatregelen voor jongeren te verminderen. Paul van der Velpen, adviseur Publieke Gezondheid
roept de jeugdgezondheidszorg op met initiatieven te komen, uiteraard in samenwerking met anderen. Hij schreef dit artikel voor het NCJ en professionals werkzaam in de jeugdgezondheidszorg.

De regering stelt een budget ter beschikking om de gevolgen van de corona-maatregelen voor jongeren te verminderen. Ik roep de jeugdgezondheidszorg op met initiatieven te komen, uiteraard in samenwerking met anderen. Denk aan het onderwijs, de gezondheidsbevorderaars van de GGD, sociale wijkteams, jeugdhulpverlening en jeugd-GGZ. Er hoeven geen wielen te worden uitgevonden, want er zijn mooie initiatieven die zich bewezen hebben. Denk aan Ouderwijzer, @Ease, JouwGGD of STORM. Waarschijnlijk heb je zelf al in gedachten welke praktijken je in jouw lokale situatie zou kunnen versterken om de schade voor jongeren door de corona-maatregelen te beperken. In iedere gemeente van Nederland zitten ze nu op dat soort ideeën te wachten.

Normaliseren is de kern van jeugdgezondheidszorg. Gecombineerd met vroegsignaleren. Dat is ook de belangrijke bijdrage die jeugdgezondheidszorg kan leveren aan het bestrijden van de sociaal emotionele gevolgen van de huidige pandemie op kinderen en hun opvoeders. Jeugdgezondheidszorg heeft contact met alle kinderen, alle gezinnen, en dus ook met de kwetsbare. Contact is cruciaal, want de pandemie raakt iedereen, maar kinderen in het bijzonder. De een misschien meer dan de ander, maar de brede blik is van belang. We moeten verdere schade voor met name kinderen nu voorkomen. Jeugdgezondheidszorg heeft ook contacten met kinderopvang en het onderwijs, en kan op die manier de professionals daar ondersteunen

Bijkomend voordeel: als je activiteiten nu uitbreidt of toevoegt verrijk je voor de kinderen, jongeren en hun ouders duurzaam het preventie-landschap. Het NCJ dacht met andere kennisinstituten mee over een handreiking voor gemeenten over het beschikbare budget. Jeugdgezondheidszorg is, net als vele anderen, al vanaf het begin van de corona-crisis aan de slag om zowel infectieziektebestrijding bij te staan als het eigen JGZ-werk door te laten gaan. Dit extra budget geeft mogelijkheden om nog iets extra’s te doen en de lokale samenwerking te verstevigen.

Dus: ga spoedig in gesprek met je gemeente om vanuit je kennis van jongeren samen te kijken naar wat er nodig is en wie of wat daarbij behulpzaam kan zijn. Wacht niet af, maar reik zelf de hand. Maak voor inspiratie en ondersteuning bijvoorbeeld ook gebruik van de verschillende (online) bijeenkomsten van het NCJ. Op 14 januari 2021 (10:00 – 11:30 uur) is er bijvoorbeeld een ontmoeting tussen leerplichtambtenaren en jgz-professionals waarin de samenwerking en ondersteuning van kinderen en jongeren in het onderwijs besproken op de agenda staat.

Over Paul van der Velpen, adviseur Publieke Gezondheid
Paul studeerde journalistiek, sociologie en bedrijfskunde. Hij adviseerde non-profitorganisaties op het gebied van sociale marketing en organisatieverandering tot hij in 1995 directeur werd van de huidige GGD Hart voor Brabant. Van 2009 tot 2017 was hij directeur van GGD Amsterdam, waar hij zich dagelijks bezighield met preventie. In 2018 schreef hij Het Preventieultimatum.

Inspiratie
Wil je meer lezen over kwetsbaarheid en kwetsbare groepen in relatie tot corona?

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.