NCJInspiratieInnovatieatelier: Slim samenwerken in de geboorteketen
Nieuws9 oktober 2018
Innovatieatelier: Slim samenwerken in de geboorteketen
Woensdag 26 september vond het vierde innovatieatelier van 2018 plaats in de inspirerende ruimte ‘De Blikopener’ bij Frisse Blikken in Utrecht. Innovatiepioniers en hun introducees kwamen samen rondom het thema “Slim samenwerken in de geboortezorg rondom de 1ste 1000 dagen”.
Meer aandacht voor emotionele gezondheid
Marja Rexwinkel neemt ons tijdens haar presentatie mee in het gedachtegoed en het belang van de eerste 1001 dagen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar de eerste 1001 dagen, naar de ontwikkeling van het jonge (ongeboren) kind, stress en gehechtheid. Hoe vertalen we deze wetenschap naar de werkvloer? Dit vraagt om een visie en geen korte termijn politiek om effectief te zijn. Marja gaat daarbij in op het actieprogramma Kansrijke Start en het daarin genoemde belang van de coalities en samenwerken. Volgens haar moet er bij de eerste 1001 dagen meer aandacht zijn voor de emotionele gezondheid van het jonge (ongeboren) kind. Hier zou bij het vormen van coalities rekening mee gehouden moeten worden. Dit betekent een bredere samenwerking met partijen die nu in de integrale samenwerking ontbreken. Zet daarbij interventies gericht in in plaats van breed, zodat ze ook effectief zijn.
Samenwerking in de geboorteketen
Als projectleider Rondom de Geboorte / SAG Amsterdam biedt Jocelyn Didde een blik vanuit de praktijk. Jocelyn werkt al een aantal jaar nauw samen met o.a. verloskundigen en kraamzorg. Zij bieden vanuit Rondom de Geboorte verschillende cursussen die gericht zijn op gezond en fit leven tijdens zwangerschap en zo zorgen voor een goede en gezonde start voor het jonge (ongeboren) kind. De cursussen zijn gericht op beweging, gezond eten, maar ook op voorlichting. Haar advies voor een effectieve aanpak is: Probeer over de grens van je eigen expertise heen te kijken en te kijken naar wat er nodig is voor het kindje. Bepaal aan de hand daarvan met wie er moet worden samenwerkt. Werk wijkgericht en kijk naar wat past in de wijk. Wat is er voor moeder en (ongeboren) kind nodig? Welke coalities zijn er nodig? Begin daarbij klein!
Een ervaring van nieuwe zorg – Anne Bedaux en Katja van Groesen
Anne Bedaux en Katja van Groesen nemen de innovatiepioniers mee in hoe ouders zelf de preventiewerker worden. Zij vertellen hoe zij dit in de praktijk doen door centering pregnancy/parenting, een model waarbij medische controles in groepsverband worden uitgevoerd. In plaats van één op één controles of gesprekken met bijvoorbeeld een verloskundige, vinden deze plaats in een groep met (toekomstige) ouders. Dit zorgt voor een netwerk en steun door bijvoorbeeld het delen van vragen en ervaringen. Het zorgt er tegelijk voor dat cliënten bereikt worden die normaal veel minder vaak deelnemen aan gezondheidseducatie en andere cursussen.
Ondanks dat er een aantal vragen kwam vanuit de innovatiepioniers (Hoe is het voor ouders als een baby bij de controles achterloopt op het gemiddelde en baby’s in de groep? Voel je je als ouder gesteund in groepsverband of juist onzeker?) was de groep enthousiast over de methode en over het zelf toepassen van deze methode in de toekomst. Ze werden uitgedaagd om na te denken wat zij zelf nodig hebben om collega’s te enthousiasmeren, maar ook wat er binnen de organisatie nodig is om ouders zelf preventiewerkers te maken.
Lego
De innovatiepioniers werden uitgedaagd om binnen korte tijd ieder een lego bouwwerk te maken om zo , op deze manier, de creativiteit los te maken. “Beginnen zonder vooropgezet plan, blijkt verrassend goed te werken”, dit is inderdaad hoe ik het voor me zie, aldus een pionier. Vervolgens keken zij naar de eigen lego creatie. Als ik dit ben, wat zegt dit over mij? Na deze opwarming maakte iedere groep gezamenlijk een bouwwerk dat voor hen de samenwerking binnen de geboorteketen visualiseerde.
Eén van de vier groepen over hun lego bouwwerk: “Wij begonnen met verbinding en hebben bruggen gebouwd tussen verschillende partijen. In het midden zie je een tuin, omdat wij het belangrijk vinden dat er op een natuurlijke manier met elkaar overlegd wordt. Daarbinnen zie je de cliënt staan. We willen dat de cliënt centraal staat. In plaats van dat de cliënt naar allemaal verschillende plekken toe moet, staat de cliënt daar en willen we dat de keten zich daar op richt.”
Co-creatie: Presentatie als hulpmiddel
Aan de hand van het ochtendprogramma, een aantal plenaire vragen en discussie maakten de innovatiepioniers gezamenlijk een opzet voor een presentatie. Zo bundelen zij hun krachten terwijl er tevens ruimte is om de gezamenlijke presentatie op maat aan te vullen. Deze presentatie kan een middel zijn om binnen de eigen organisatie het gesprek te starten over de ambitie van de innovatiepioniers om een vernieuwende impuls te geven aan het slim samenwerken in de geboorteketen.
Keynote speakers Eric Steegers, Louise Elffers en Hilgo Bruining tijdens Jeugd in Onderzoek
Jeugd in Onderzoek heeft dit jaar een gevarieerd programma met onder andere drie bijzondere keynote speakers: Eric Steegers, Hilgo Bruining en Louise Elffers. Ook NCJ-ers Ingrid Staal, Yvonne Vanneste en Melissa Bastiaan leveren een bijdrage aan het programma.
Nieuws27 augustus 2024
Gezocht: meest oudervriendelijke school van Nederland
Dit najaar reikt Ouders & Onderwijs een award uit aan de meest oudervriendelijke scholen van Nederland. Ouders die trots zijn op de samenwerking met hun school kunnen deze nu nomineren.
Nieuws23 augustus 2024
Experts gezocht: hoe ga je om met ontwikkelingsvoorsprong in het Van Wiechen Continu?
In 2025 wordt het Van Wiechen Continu als nieuwe standaard van het ontwikkelingsonderzoek in de jeugdgezondheidszorg geïmplementeerd. Om de praktijk handvatten te kunnen bieden over ontwikkelingsvoorsprong zijn wij op zoek naar experts die hierover met ons in gesprek willen gaan. Denk jij mee?