Nieuws 10 oktober 2017

Impressie van werkconferentie: ‘Risico op kinderarmoede neemt toe’

‘Het gaat goed met Nederland, maar niet met mij’. Die opmerking hoort Erik Dannenberg, voorzitter van Divosa, vaak als hij mensen spreekt over armoede. Dannenberg sprak op de werkconferentie over Kinderarmoede, op donderdag 28 september bij het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ).

De werkconferentie is een uitwerking van de JGZ-Preventieagenda. Hieronder een verslag van de bijeenkomst, waar onder andere wielrenster en ambassadeur van het Jeugdsportfonds Marianne Vos sprak.

Dit is de conferentie in vogelvlucht:

“Het maatschappelijk rendement van sporten is heel groot”, vertelt directeur Monique Maks van het Jeugdsportfonds de veertig deelnemers aan de werkconferentie. Haar bijdrage wordt ingeleid door wielrenster Marianne Vos. Volgens eigen zeggen vroeger ‘een verlegen meisje’ dat opbloeide door te gaan sporten.

Dat het belangrijk is om ook kinderen een stem te geven, wordt de conferentiebezoekers duidelijk gemaakt door Soler Berk van de Missing Chapter Foundation, een organisatie die Kinderraden opricht voor bedrijven en instellingen. Zijn motto: kinderen stellen eenvoudige vragen waar beleidsmakers veel van kunnen leren.

Een verrassing voor de aanwezigen is de komst van Gerda Feunekes van het Voedingscentrum. Zij bepleit een hechter bondgenootschap met de jeugdgezondheidszorg, omdat juist voor kwetsbare mensen een gezonde leefstijl een moeilijk onderwerp is. “Fastfood is vaak goedkoper dan gezond eten”, aldus Feunekes.

Riet Haasnoot en Lieke van Herk nemen de deelnemers mee naar de Academische Werkplaats Twente, waar gezinnen in armoede de onderzoeksagenda bepalen.

Wat zijn manieren om kinderen in armoede op het spoor te komen en het onderwerp bespreekbaar te maken met gezinnen? Bettine Arink en Marja Wittebols van Stichting De Vonk laten de deelnemers hierover nadenken in een interactieve workshop.

Lees het uitgebreide verslag van de werkconferentie

Bekijk ook:  

Sluit je aan bij de werkgroep ‘armoede’
Om de opbrengst van de werkconferentie concreter vorm te geven in een plan van aanpak, wordt een werkgroep ‘armoede’ ingericht. Belangstellenden die willen aanschuiven kunnen zich melden bij de trekker van dit onderdeel van de JGZ-Preventieagenda: Karin Boode, kboode@ggdghor.nl.

Werkconferentie over Kindermishandeling en Armoede: 23 november
Op donderdag 23 november vindt weer een werkconferentie plaats, dit keer over Kindermishandeling en Armoede tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Het programma is nog niet bekend, maar je kunt je al aanmelden door te mailen naar contact@ncj.nl.

Nieuwsbrief ‘JGZ Preventieagenda’ en social media
Schrijf je in voor NCJ nieuwsbrieven via onze homepagina (zie blokken aan de linkerkant). En volg het NCJ via social media: twitter, linkedin en YouTube.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.