Nieuws 21 februari 2023

Ieder kind verdient een gezonde leer- en leefomgeving

Om te borgen dat ieder kind gezond, veilig en kansrijk kan opgroeien, hebben alle 196 landen van de wereld kinderrechten vastgelegd. En dat is maar goed ook, want wereldwijd zijn er nog steeds kinderen die niet gezond en/of veilig opgroeien. Met kinderrechten in de hand kan daar iets aan worden veranderd. Vanuit het basispakket Jeugdgezondheidszorg zet ook jij als JGZ’er je elke dag in voor kinderrechten en zet je het belang van kinderen en gezinnen voorop. Deze uitgangspunten vormen ook de basis van het recent geactualiseerde Landelijk Professioneel Kader (LPK). Om blijvend aandacht te hebben voor de rechten van het kind, heeft Unicef posters voor de JGZ laten maken. Deze posters worden binnenkort naar alle JGZ-hoofdlocaties opgestuurd. 

Zorgen voor een optimale omgeving voor kinderen om in op te groeien, is niet altijd gemakkelijk. En is een hele verantwoordelijkheid, in eerste instantie natuurlijk voor de ouders en verzorgers, maar in tweede instantie is dit een maatschappelijke opgave voor ons allemaal. Ieder kind verdient de liefde en aandacht van volwassenen om hen te helpen om gezond groot te worden. Een gezonde leer- en leefomgeving creëren we dus samen!

 Bekijk alle kinderrechten

‘It takes a healthy village to raise a healthy child’

Ook in Nederland maakt het uit waar je wieg staat. Leven in ongezondheid verkort de levensduur en kan ervoor zorgen dat je tot wel 15 jaar mindere levenskwaliteit ervaart. Investeren in gezondheid is investeren in de toekomst. Wil preventie impact hebben moeten we meer rekening houden met de sociale en fysieke omgeving waarin gezinnen leven, wonen en werken. Het vermogen om gezond te blijven of worden is dus niet alleen een individuele aangelegenheid maar een taakstelling voor de maatschappij. “It takes a healty village to raise a healthy child”. De JGZ speelt hierin als expert op alle drie niveaus van preventie (selectief- geïndiceerd en universeel) een belangrijke rol.

Lees meer over de ‘healthy village’

Landelijk Professioneel Kader (LPK)

Het LPK beschrijft hoe de JGZ het basispakket Jeugdgezondheidszorg aanbiedt, waarbij de nadruk ligt op aansluiten bij waar behoefte aan is en doen wat nodig is. Van het vakmanschap van de JGZ mag verwacht worden dat per kind de juiste afweging wordt gemaakt. Dat doen zij op basis van beschikbare (wetenschappelijke) kennis en hun eigen praktijkervaringen, gecombineerd met de ervaringen/wensen/behoeften van de jeugdige en de ouder zelf. Zo beslis je samen en doe je wat werkt.

Lees meer over het LPK

Samenwerking Unicef en NCJ

Sinds vorig jaar is het NCJ partner van Child Friendly Cities (CFC) van UNICEF. CFC ondersteunt gemeentebesturen bij het realiseren van rechten van kinderen op lokaal niveau. Het is gebaseerd op het VN-Kinderrechtenverdrag. Binnen het netwerk van Child Friendly Cities Nederland werken gemeenten samen met elkaar, met maatschappelijk betrokken organisaties en met kinderen en jongeren. Het is een positieve beweging die uitgaat van ontwikkelingskansen voor kinderen en bekijkt wat daar lokaal voor nodig is.

Ook het NCJ zet zich hiervoor in. Zo is NCJ in samenwerking van een groep artsen M+G gestart met de healthy village beweging waarin we ons ook buiten de spreekkamers in de leer- en leefomgeving van kinderen inzetten voor een zo gezond mogelijke omgeving.

Lees meer over Child Friendly Cities

Bekijk ook

Webinar ‘De gezonde stad en de healthy village’

Donderdag 20 april in het webinar ‘De gezonde stad en de healthy village’ hebben de artsen M+G hoogleraar filosofie van de gezondheidszorg en auteur van de Gezonde stad, Klasien Horstman bereid gevonden een presentatie te geven over haar boek.

20 april 2023 15:00 - 16:30 Online webinar

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.