Nieuws 25 mei 2022

Handreiking stress-sensitieve inrichting spreekkamer

De Gemeente Utrecht heeft de pilot stress-sensitief (her)inrichten van JGZ-spreekkamers afgerond met een (landelijke) handreiking. De pilot was een samenwerking tussen het lectoraat Schulden en Incasso van Hogeschool Utrecht, Gemeente Utrecht en Studio Sociaal Centraal.

Er zijn twee pilots gehouden in de JGZ, bij de spreekkamers voor kinderen van 0-4 jaar en van 4-18 jaar. Het lectoraat deed een literatuurstudie naar manieren waarop inrichting kan bijdragen aan een stress-vrije dienstverlening. De ontwerpers van Studio Sociaal Centraal hebben dit vervolgens in praktijk gebracht door de kamers zo in te richten dat het een positieve invloed heeft op het welbevinden van kind en ouder en dat het stress-verlagend werkt.

Hoe ziet een stress-sensitief ingerichte spreekkamer eruit?
De Hogeschool Utrecht en Studio Sociaal Centraal hebben dit in opdracht van de gemeente Utrecht visueel vormgegeven in een handreiking. Deze handreiking wordt gebruikt om bij nieuwe verbouwingen de ruimtes zo stress-sensitief mogelijk in te richten.

Bekijk hier de handreiking

Meer informatie:

  • Meer weten over stress-sensitief werken, soorten stress en de preventie van chronische stress tijdens het opgroeien (Early Life Stress)? Bekijk ons themadossier Early Life Stress
  • Zelf ook met het stress-sensitief inrichten van ruimtes aan de gang? Neem dan contact op met de Hogeschool Utrecht (nadja.jungmann@hu.nl) of het ontwerpbureau Studio Sociaal Centraal (info@sociaalcentraal.studio).

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.