
Ouders: ‘Waar is die village waar iedereen het over heeft?’
Nieuwe editie Staat van Gezinnen laat zien: gezinnen missen sociale verbinding en de politiek doet niets
Nieuws 29 januari 2025
Momenteel krijgen niet alle kraamgezinnen de kraamzorg die zij nodig hebben omdat de huidige indicatiemethodiek van de kraamzorg (LIP, Landelijke IndicatieProtocol) niet altijd toereikend is. De brancheorganisatie voor kraamzorgorganisaties, Bo Geboortezorg, heeft daarom een nieuwe indicatiemethodiek voor de kraamzorg ontwikkeld, de KLIM (Kraamzorg Landelijke Indicatie Methodiek). Deze methodiek is gebaseerd op eerdere wetenschappelijke onderzoeken naar zorgpakketten en op de NCJ-interventie Gezamenlijk Inschatten Zorgbehoeften (GIZ-methodiek).
De GIZ-methodiek is een inschattingsmethodiek om in dialoog met (aanstaande) ouders, kinderen en jongeren (en eventueel andere professionals) ontwikkel- en zorgbehoeften efficiënt, effectief en adequaat in kaart te brengen en samen te beslissen over passende ondersteuning. De GIZ-methodiek combineert de ervaringen van gezin en kind met de deskundigheid van de professional. Op dit moment wordt de GIZ-methodiek door 19 geboortezorgorganisaties uitgevoerd.
Lees meer over de GIZ-methodiek
Vanuit de inspectie en de kraamzorgorganisaties was de wens de intake meer signalerend (medische en psychosociaal) en doelmatiger in te richten. Ook de inhoud en de omvang van de kraamzorg diende beter afgestemd te worden op de behoeften van cliënten en kwetsbare gezinnen in het bijzonder. Dit was de aanleiding om in de GIZ-methodiek Kraamzorg op maat te ontwikkelen (2017-2020). Meer informatie over het TNO-onderzoek naar de GIZ in de kraamzorg vind je hier.
Momenteel wordt implementatie van de GIZ ge-pilot in de Landelijke Indicatiesystematiek voor Kraam (KLIM). Samen met BO-geboortezorg bereiden we landelijke implementatie voor.
Recent (2022-2025) is een wetenschappelijk onderzoek gestart naar de GIZ-methodiek in de verloskunde. Sinds 2000 is in Nederland succesvol ingezet op het voorkomen van perinatale sterfte en morbiditeit. Het aantal is gedaald tot het Europese gemiddelde. Sinds 2015 is deze daling helaas gestopt. Een nieuwe impuls is nodig om de perinatale sterfte verder te laten dalen. Dit is onder andere mogelijk door het verbeteren van de leefstijl van zwangere vrouwen en de samenwerking binnen de geboortezorg en met de jeugdgezondheidszorg (JGZ).
Wil je meer weten over de GIZ-methodiek voor de kraam- en geboortezorg? Neem contact op met Nynke Steenbergen via giz@ncj.nl.
"*" geeft vereiste velden aan
Nieuwe editie Staat van Gezinnen laat zien: gezinnen missen sociale verbinding en de politiek doet niets
Dit proefschrift gaat over vaccinatiebereidheid. Vaccins zijn een van de meest essentiële en effectieve middelen voor het voorkomen en beheersen van infectieziekten. Desondanks zijn zorgen en controverses rondom vaccins de afgelopen jaren toegenomen, wat wereldwijd de uitdaging vergroot om een voldoende hoge vaccinatiegraad te bereiken.
In dit artikel wordt beschreven welke zes artikelen je de komende weken bij Tijdschrift Jeugdgezondheidszorg kunt verwachten over het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.