Visusinstructeurs omarmen 20-20-2 leefstijlregel
Tijdens een bijeenkomst bij het NCJ wisselden de visusinstructeurs uit hoe ze met behulp van de 20-20-2 leefstijlregel het groeiende probleem van bijziendheid bij kinderen kunnen aanpakken.
Nieuws 11 februari 2015
De richtlijnontwikkelaars van drie JGZ-richtlijnen in ontwikkeling zijn nog op zoek naar deelnemers aan de praktijktest. Het gaat om de JGZ-richtlijnen Gehoor (praktijktest voorjaar 2015), Psychosociale ontwikkeling (praktijktest najaar 2015) en Hartafwijkingen (praktijktest eind 2015/begin 2016). De praktijktest is van belang om na te gaan hoe bruikbaar de richtlijn is in de dagelijkse praktijk van de JGZ. Wat zijn de (eventuele) knelpunten bij het gebruik? Wat is nodig om de richtlijn te kunnen gebruiken? Deze informatie is belangrijk om te komen tot een goed toepasbare richtlijn voor de JGZ-praktijk en levert informatie om de invoering van de richtlijn te optimaliseren. Deelnemers ontvangen een vergoeding en een gratis scholing over de richtlijn. Professionals die in de richtlijnontwikkelwerkgroep zitten mogen niet deelnemen aan de praktijktest.
Wanneer?
JGZ-richtlijn Vroegtijdige opsporing gehoorverlies
TNO en de NSDSK hebben, in samenwerking met experts uit het werkveld, een nieuwe JGZ-richtlijn Vroegtijdige opsporing gehoorverlies bij kinderen en jongeren (0-18 jaar) ontwikkeld. De JGZ heeft een belangrijke rol in de preventie en opsporing van gehoorverlies. De huidige, verouderde richtlijn sluit niet meer aan bij de huidige praktijk, omdat deze stamt uit de periode van voor de neonatale gehoorscreening en in de huidige richtlijn geen aandacht besteed aan de preventie van lawaaidoofheid. TNO en de NSDSK ontwikkelen een herziene richtlijn over preventie en opsporing van gehoorverlies. Graag willen de richtlijnontwikkelaars weten of ze erin geslaagd zijn een richtlijn te maken die voldoet aan de behoefte van de JGZ-praktijk. Geeft de richtlijn concrete houvast? Welke uitvoeringsproblemen geeft de richtlijn? Op welke punten moet de richtlijn nog bijgesteld worden? Wat is er nodig voor een goede invoering?
Vanaf april 2015 tot september 2015 wordt de nieuwe richtlijn in de praktijk getest. Hiervoor zoeken TNO en NSDSK jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en doktersassistenten van JGZ-organisaties die willen deelnemen aan de praktijktest van deze richtlijn.
Wat vraagt de richtlijnontwikkelaar JGZ-richtlijn gehoor van de deelnemers?
De totale tijdsinvestering bedraagt 8 uur per persoon. Bij deelname aan het groepsinterview komt hier 2 uur bij.
JGZ-richtlijn Vroegsignalering psychosociale problemen en JGZ-richtlijn Hartafwijkingen
Nadat de richtlijn in concept is voorgelegd aan de JGZ-beroepsverenigingen en aan de brancheorganisaties ActiZ en GGD-GHOR (via de Richtlijn Advies Commissie van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid), zal elke richtlijn worden getest in diverse JGZ-organisaties. Voor de de JGZ-richtlijn hartafwijkingen wordt nog 1 organisatie gezocht, voor de richtlijn Vroegsignalering psychosociale problemen worden nog 3 JGZ-organisaties gezocht.
Hiervoor vraagt de richtlijnontwikkelaars Vroegsignalering psychosociale problemen en JGZ-richtlijn Hartafwijkingenvan de organisatie:
Tijdsinvestering
De inhoudelijke scholing is 2 uur. Het invullen van de online vragenlijst in waarin casuïstiek beschreven wordt gedurende het project vergt ongeveer 10 minuten per vragenlijst. Aan het eind van het traject wordt een langere vragenlijst ingevuld. Dit kost ongeveer 20 minuten. Tot slot, van de deelnemers die meedoen aan het groepsinterview, wordt verwacht dat zij rekening houden met een interviewtijd van 2 uur.
Wat bieden de richtlijnontwikkelaars de deelnemers?
Interesse of vragen?
Praktijktest JGZ-richtlijn gehoor: De richtlijnontwikkelaars zoeken naar deelnemende JGZ-organisaties. Maar het is eventueel ook mogelijk om als individueel medewerker aan deze praktijktest mee te werken. Voor vragen en om u aan te melden kunt u een e-mail sturen naar: Karin Wieferink (NSDSK) kwiefferink@nsdsk.nl
Praktijktest JGZ-richtlijn Psychosociale problemen: Meinou Theunissen (TNO) meinou.theunissen@tno.nl
Praktijktest JGZ-richtlijn hartafwijkingen: Annelies Broerse (TNO) annelies.broerse@tno.nl
Deze JGZ-richtlijnen worden ontwikkeld met financiering van ZonMw.
Tijdens een bijeenkomst bij het NCJ wisselden de visusinstructeurs uit hoe ze met behulp van de 20-20-2 leefstijlregel het groeiende probleem van bijziendheid bij kinderen kunnen aanpakken.
Per 1 mei 2024 is het bestuursmodel gewijzigd naar een raad-van-toezicht-model met vijf leden. NCJ-directeur Igor Ivakic is vanaf dit moment directeur-bestuurder van het NCJ.
Omvangrijk ziekteverzuim hangt nauw samen met zowel verminderde gezondheid als slechtere leerprestaties. Het onderzoek (regio Amersfoort) evalueerde de implementatie van de interventie MAZL in het primair onderwijs.