
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 26 juli 2024
De gemeente speelt een belangrijke rol in het ondersteunen van kinderen en jongeren zodat zij prettig en veilig kunnen opgroeien. Hierbij moet er meer aandacht komen voor preventie, liefst op een duurzame en generatiebewuste manier. NCJ-adviseur Mark Weghorst werd hierover geïnterviewd door Wyzer.
“Durf achterover te hangen, durf te vertragen” is een belangrijke tip van Mark Weghorst in het interview aan beleidsadviseurs in gemeenten. Voor generatiebewust preventiebeleid gaat het niet (alleen) om het oplossen van de problemen van vandaag. Het gaat ook om snappen waarom dat nu juist problemen zijn geworden en hoe we kunnen voorkomen dat we over 15 jaar weer nieuwe problemen hebben gecreëerd.
Duurzaam preventief jeugdbeleid betekent dat de beleidsinstrumenten en de beleidskeuzes die je maakt als gemeente een zekere houdbaarheid hebben. Wees je ervan bewust dat wat je vandaag doet – of juist niet doet – over 10 jaar ook nog effect heeft.
Alle goede bedoelingen ten spijt is het in gemeenten vaak lastig om generatiebewuster te kijken. Toch kan dat wel, betoogt Mark Weghorst. Naast het oplossen van acute problemen is het zaak om vooral ook na te denken over wat er gebeurde en welke toekomstige problemen je misschien wel veroorzaakt met je oplossingen van vandaag.
"*" geeft vereiste velden aan
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.