Nieuws 28 april 2022

Gemeente Heemstede kijkt terug op een succesvolle netwerkbijeenkomst in het kader van project Kansrijke Start

Op maandag 11 april organiseerde de gemeente Heemstede een netwerkbijeenkomst voor professionals die zich inzetten voor de doelgroep Kansrijke Start. Het landelijke project wat zich richt op de eerste 1000 dagen van een kind.

Prof. dr. Tessa Roseboom, heeft met haar boek ‘De eerste 1000 dagen’ hier al een mooie onderbouwing voor gegeven. Dat die eerste 1000 dagen zo cruciaal zijn voor een goede start komt ook terug in het literatuuronderzoek naar Early Life Stress dat het NCJ in 2019 heeft gepubliceerd en het was dan ook prachtig hoe deze kennis met elkaar verbonden werd.

Professionals vanuit verschillende werkvelden zoals kinderopvang, verloskundigen, jeugdgezondheidszorg, maatschappelijk werk tot Veilig Thuis waren aangesloten om zowel hun kennis te verbreden als te investeren in de onderlinge samenwerking.

Vanuit het NCJ heeft adviseur Ellen-Joan Wessels een workshop gegeven over de invloed van Early Life Stress (chronische stress tijdens het opgroeien) en de mogelijkheden om hier preventief al het verschil in te kunnen maken.

Deelnemers werkten aan het einde van de workshop in gemengde groepjes aan een thuisblijvers pitch om zo in eigen woorden door te kunnen geven aan welke drie knoppen gedraaid kan worden om chronische stress tijdens het opgroeien te helpen voorkomen of te verminderen. Het gaat om de volgende drie knoppen:

  • De veerkracht van het kind zelf
  • Een steunende en stimulerende omgeving bieden
  • Het wegnemen van de stressor

Is preventie van chronische stress tijdens het opgroeien een onderwerp wat ook in jouw organisatie of gemeente interesse heeft, neem dan een kijkje op onze websitepagina Early Life Stress of neem contact op met onze adviseur Ellen-Joan Wessels.

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.