
Naar nieuw jeugdbeleid
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Nieuws 23 juli 2025
Op 21 juli 2025 hebben alumni uit de leerlijn gedragsverandering hun nieuw verworven kennis, ervaring en creativiteit ingezet tijdens een gedragslab. Een nieuwe manier om in één dag, als een soort snelkookpan, een vraagstuk verder te helpen brengen. Dit onder begeleiding van de twee docenten uit de leerlijn gedragsverandering en een gedragspsycholoog van The Family.
Het gedragslab is een werkvorm waarbij in één dag, junior gedragsveranderaars uit de NCJ-leerlijn gedragsverandering, onder begeleiding van 2 docenten, het vraagstuk voor jou een stap verder kunnen brengen. Tijdens het gedragslab zoeken zij de juiste gedragstechnieken die passen bij de factoren die van belang zijn in het vraagstuk (de landschapsanalyse). Aan het einde van de dag heb je een blauwdruk en richting waarop je jouw vraagstuk zo kan aanpakken dat andere mensen het nieuwe gedrag ook makkelijker kunnen gaan doen.
Dit gedragslab was ten behoeve van het project ‘Omgaan met verleidingen’. Een project dat evidence based practice is opgezet. Dat wil zeggen dat we zowel de kennis uit de wetenschap, de professionele expertise van de professional en de kennis en ervaringen van kinderen, jongeren en ouders hebben opgehaald. Daarbij is gekozen om kennis van gedragsverandering te benutten voor deze opdracht. Dat betekent dat we de opgehaalde input vertaald hebben in gedragsfactoren volgens het Behavior Change Model. Alumni uit de NCJ-leerlijn gedragsverandering zijn samen met een gedragspsycholoog van The Family en het NCJ in het lab aan de slag gegaan om te komen tot een concept interventie voor dit project.
Ben je nieuwsgierig naar wat een gedragslab voor jou kan betekenen? Of heb je interesse in NCJ leerlijn gedragsverandering? Neem dan contact op met NCJ adviseur Ellen-Joan Wessels.
"*" geeft vereiste velden aan
In Apeldoorn ontstond een raadswerkgroep met lef. Lef om echt de diepte in te duiken en te gaan zoeken naar richting om jeugdzorg anders vorm te geven. Lef om ons te vragen om ze mee op reis te nemen langs ongewone paden.
Dit artikel gaat over digitale zorg in de jeugdgezondheidszorg: ontwikkeling en haalbaarheid van een zorgpad met e-consulten.
In dit onderzoek is voor het eerst breed gekeken naar gezinsvriendelijkheid in Nederland vanuit het perspectief van ouders. We weten nu welke factoren vanuit ouderlijk perspectief belangrijk zijn bij gezinsvriendelijkheid: combineren werk en gezin, publieke ruimte, maatschappij, financieel, ouderschap en opvoeden en kindzorg-ondersteunende organisaties.