NCJInspiratiePraktijkverhaal van VoorZorg in Vakblad Vroeg
Nieuws29 juni 2022
Praktijkverhaal van VoorZorg in Vakblad Vroeg
‘Praktijkverhalen uit de eerste 1000 dagen’. Onder deze titel publiceert Vakblad Vroeg voortaan met enige regelmaat een opzienbarende praktijkcase. Het eerste verhaal, getiteld ‘Een droom valt toch niet in duigen’, gaat over Maryam, afkomstig uit Guinee. Zij viel na de ongewenste komst van haar dochtertje in een dal. Na een zwaar, twee jaar durend ondersteuningstraject, gloort er eindelijk licht aan de horizon voor zowel Maryam als haar dochtertje.
“Maryam is een vrouw van 25. Zij is op haar 16e alleen uit Guinee naar Nederland gekomen. Als kind maakte ze veel nare dingen mee, het was niet veilig voor haar. Maryam heeft een droom: ze wil studeren, een goede baan vinden en een vrij leven leiden. Ze woont zelfstandig, en is inmiddels bezig met een MBO-niveau 3 opleiding. Naast haar studie werkt ze veel, zodat ze genoeg geld heeft om leuke dingen te doen.”
“Maar dan wordt ze zwanger. De zwangerschap is ongepland en ongewenst, maar het weghalen is voor haar geen optie. De vader van de baby is niet in beeld. Haar droom valt in duigen. Ze verliest haar vrijheid, haar netwerk en ze vraagt zich af of ze ooit haar studie af kan maken.”
Onze kennismaking
“Maryam wordt door de verloskundige aangemeld voor VoorZorg. Ze is 20 weken zwanger als ik haar voor het eerst ontmoet,. Ze is verdrietig en in paniek. Maar vooral: zo ontzettend eenzaam. Iedereen heeft haar verlaten, want ongehuwd zwanger zijn is in haar cultuur een zonde. Het raakt me om haar zo kwetsbaar en ontredderd te zien. Terwijl de baby in haar buik groeit, ondersteun ik haar in de zaken die geregeld moeten worden: woonruimte, financiën, studie, de aanschaf van babyspullen, voorbereiding op de bevalling. Samen met andere hulpverleners lukt dat ons. Maar Maryam maakt zich zorgen over haar baby en het aanstaande moederschap. Ze voelt geen band met haar baby en vraagt zich af of dit ooit gaat komen.”
‘Het raakt me om haar zo kwetsbaar en ontredderd te zien’
Een zware tijd
“Een moeilijke bevalling volgt. Maryam krijgt een gezonde dochter. Zij staat er helemaal alleen voor, toch geeft ze haar dochter de zorg die ze nodig heeft. Zelf wordt ze depressief. Ze is alle dagen thuis, met de gordijnen dicht, en staat alleen op om haar dochter te voeden en verschonen. Ze vertelt dat ze geen band voelt met haar dochter. We betrekken de huisarts en de GGZ. Ook melden we Maryam en haar dochter aan bij een Meeleefgezin.”
De kracht van Maryam
“Ondanks de depressie is Maryam vastberaden om haar studie af te maken. Er zijn weinig mensen die daar vertrouwen in hebben, maar ik heb dat wel en ik steun haar waar ik kan. Het kost ons veel tijd en frustraties om de weg te vinden in alle regelzaken. Maar: het lukt. Maryam pakt haar studie op, haar dochter gaat naar een kinderdagverblijf. Het is keihard werken, maar het helpt Maryam ook om bezig te zijn met haar droom. Ze zal iedereen bewijzen wat ze waard is.”
De vertrouwensrelatie
“Vanaf het eerste contact met Maryam was ik door haar geraakt. Ik zag haar kwetsbaarheid, maar ook haar kracht en hoe vreselijk eenzaam ze was. Ik zag hoe het leven haar had beschadigd en hoe ze daardoor het vertrouwen in andere mensen had verloren. Door week na week bij haar te komen, naar haar te luisteren en haar te steunen in het bereiken van haar doelen, groeide onze band. Ook de band tussen Maryam en haar dochter groeide stukje bij beetje. We voerden intense gesprekken, ik heb regelmatig tranen in mijn ogen gehad als ik naar haar levensverhaal luisterde. En op een dag, toen we elkaar al ruim twee jaar kenden, vertelde Maryam mij haar grote geheim. Haar zwangerschap was ontstaan uit een verkrachting.”
En nu..
“Samen met Maryam ga ik op zoek naar wat dit betekent in haar leven. Verklaart het haar lichamelijke klachten en haar slaapproblemen? De ‘filmpjes’ die ze steeds maar ziet in haar hoofd? De moeizame band die ze voelde met haar dochter? We praten en praten, en komen samen tot het punt dat Maryam hiervoor hulp wil zoeken. Ze wil haar trauma’s verwerken en echt gaan genieten van het leven. Want inmiddels heeft ze een eigen huis, een diploma, is ze bezig met een studie op niveau 4, en heeft ze een gezonde dochter van bijna twee.”
‘Op een dag vertelde Maryam mij haar grote geheim’
“Ik ben onder de indruk van het feit dat het twee jaar duurde voordat er genoeg vertrouwen was om mij haar geheim te vertellen. Maar vooral ben ik onder de indruk van haar kracht. Wat een geweldige vrouw is Maryam en wat een geweldige moeder voor haar dochter. Ik ben dankbaar dat ik haar mocht leren kennen. Als haar dochter 2 jaar oud is, is VoorZorg klaar en nemen we afscheid. En dat doet bij ons allebei een beetje pijn.”
Abonneer je op de gratis digitale nieuwsbrief van Vakblad Vroeg en ontvang wekelijks een overzicht van relevante ontwikkelingen rond vroeghulp- en -signalering.
VoorZorg VoorZorg is een programma voor zeer kwetsbare vrouwen die zwanger zijn en te maken hebben met een opeenstapeling van problemen. Het is een intensief programma waarbij de VoorZorgverpleegkundige door middel van huisbezoeken een vertrouwensband opbouwt en de moeder/het gezin ondersteunt.
Wil jij meer informatie over VoorZorg of een van onze andere interventies?
Jeugdcriminaliteit is een complex probleem dat niet alleen door politie en justitie kan worden aangepakt. Professionals in het sociaal domein spelen een cruciale rol bij vroegsignalering en het voorkomen van afglijden naar criminaliteit. Het voorkomen van jeugdcriminaliteit vereist een proactieve benadering waarbij professionals signalen leren herkennen en adequaat reageren.
Nieuws28 september 2023
Help je mee? Vertel het reële verhaal over geldzorgen van ouders
Terwijl nieuwe verkiezingen voor de deur staan, staat het politieke en maatschappelijke debat momenteel bol van het onderwerp 'bestaanszekerheid'. Als JGZ ontmoeten jullie elke dag vele jeugdigen en hun ouders en/of opvoeders. Welke signalen pik jij als professional op over geldzorgen bij jeugdigen, ouders en/of opvoeders? Het NCJ presenteert een vragenlijst die 10 korte vragen bevat over het signaleren van geldzorgen en de wensen en mogelijkheden om iets met deze signalen te doen.
Nieuws27 september 2023
Registratieprotocol maternale vaccinatie
Naast de maternale kinkhoestvaccinatie biedt de JGZ vanaf oktober ook de maternale griepvaccinatie aan zwangeren aan. Het NCJ heeft een registratieprotocol gemaakt die beschrijft welke BDS-elementen gebruikt worden voor de registratie van de maternale vaccinaties.
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.