
Het kan weer: lid worden van de Stippel-Brigade!
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Nieuws 29 januari 2020
Vanaf 1 juli 2020 moeten alle burgers in Nederland hun medisch dossier online kunnen inzien. Voor de jeugdgezondheidszorg (JGZ) betekent dit dat gezaghebbende ouders en jeugdigen vanaf 12 jaar toegang moeten hebben tot het digitaal dossier JGZ (DD JGZ). Dit levert veel vragen op in het veld. Het NCJ heeft een denktank opgericht om de uitdagingen, die deze wetswijziging met zich meebrengt, te bespreken.
Begin januari heeft de denktank ‘uitdagingen openstellen digitaal dossier’ een overleg gehad waarbij het ministerie van VWS en Nictiz waren aangesloten (zie ook nieuwsbrief oktober 2019). De denktank is inmiddels een landelijke werkgroep geworden.
Een jurist van het ministerie van VWS heeft uitleg gegeven over de wet. Vanaf 1 juli 2020 zijn er twee wijzigingen:
Deze wetswijziging betekent concreet dat er onderscheid gemaakt moet worden tussen enerzijds de inzage / afschrift van het DD JGZ en anderzijds het ouderportaal:
Het NCJ heeft, naar aanleiding van de wetswijziging, vragen gekregen over mogelijkheden tot scholing op maat over dossiervorming waarbij niet alleen juridische aspecten maar ook de wijze van dossiervorming aan bod komt. Denk hierbij aan neutraal, objectief, feitelijk registreren. De eerste scholingen zijn gegeven en positief ontvangen. Mochten er meer organisaties behoefte hebben aan een scholing over dit onderwerp kan er contact opgenomen worden met Tanja Geerdes-Maas.
Word jij ook lid van de Stippel-Brigade? Dit najaar start weer een opleidingscyclus. Meld je snel aan!
Vaccineren is één van de meest effectieve manieren van preventie. Het is zorgelijk dat de vaccinatiegraad dalende is, zoals bij de DTP en de BMR. Christian Hoebe en Rianne Reijs maken als gastredacteuren van TJGZ een themaserie van 6 artikelen over vaccineren. Samen bestrijken ze een groot deel van het proces om tot een goede vaccinatiegraad te komen.
Voor het eerst kunnen we stellen dat in meer dan de helft van alle gemeenten in Nederland aanstaande ouders in kwetsbare omstandigheden gebruik kunnen maken van de bewezen effectieve interventie VoorZorg.
"*" geeft vereiste velden aan