De groep aanstaande ouders kijkt verwachtingsvol naar de docent. Ze krijgen vanavond te horen hoe borstvoeding werkt. Mirjam en Jeroen kijken elkaar aan: veel informatie! Gelukkig zijn ze samen gekomen. En… het zal toch allemaal niet zo moeilijk zijn? Ze zijn er helemaal klaar voor: het kamertje is geschilderd, alle kleertjes fris gewassen in de kast en er staat een wiegje naast hun bed. Laat de baby maar komen!
Helaas verloopt de bevalling niet helemaal zoals verwacht. Mirjam heeft veel pijn en krijgt een ruggenprik. Ook lukt het niet goed met het voeden. Mirjam en Jeroen hadden verwacht dat Luc zou weten wat hij zou moeten doen, maar Luc was nog in de war van de geboorte. De verpleegkundige heeft wel geholpen in het ziekenhuis, maar goed aanleggen is nog niet één keer echt gelukt en Luc slaapt veel.
Als het kersverse gezin weer thuis is, vertelt hun kraamverzorgende ze wat ze kunnen verwachten. Ze helpt hen vooruit. Luc is inmiddels echt wakker geworden en lijkt onverzadigbaar. Gelukkig gaat het aanleggen wel wat beter, maar Mirjam is nog moe van de bevalling.
Na veertien dagen komt de jeugdverpleegkundige voor de intake. Zij vraagt hoe het met Mirjam, Jeroen en Luc gaat. Mirjam begint te huilen: het gaat allemaal echt niet zoals ze had verwacht. De zorg voor Luc valt haar zwaar: hij wil iedere twee uur drinken, is dan even tevreden en valt soms zelfs in slaap. Maar als ze hem in zijn bedje wil leggen, wordt hij weer wakker en is hij onrustig. Mirjam heeft het gevoel dat ze de hele dag met Luc bezig is. De verpleegkundige probeert Mirjam gerust te stellen en vertelt dat het normaal is dat Luc zo vaak bij haar wil zijn en wil drinken. Mirjam weet niet of zij dit wel volhoudt, dit had ze niet verwacht!
Mirjam belt na een week met de verpleegkundige. Ze wil graag weten of het normaal is dat Luc ’s nachts nog twee keer wil drinken. Ook valt Luc nog steeds moeilijk in slaap en huilt hij veel. Als Luc bij papa of mama in de draagzak zit, is hij wel rustig, maar dat kan toch niet de hele tijd goed zijn? Wanneer Mirjam en Jeroen met Luc na drie maanden naar het consultatiebureau komen, hebben zij kringen onder hun ogen. Mirjam hoort in haar omgeving dat baby’s van vriendinnen al langer slapen ’s nachts. Ze heeft ook op internet gekeken en bovenaan popte de site van een voedingsfabrikant op met allerlei tips. Zou het beter gaan als ze de voeding ’s avonds vervangt voor een fles kunstvoeding?
Verwachtingen: ouders hebben zo hun ideeën over wat hen te wachten staat als er een baby komt. Helaas stroken die ideeën niet met wat de baby verwacht. Die verwacht contact, warmte, de geur van zijn moeder en vaak, heel vaak voeding, het liefst aan haar borst. De meeste ouders zien en horen andere dingen van collega-ouders, de oudere generatie en de commercie. Natuurlijk, voeden op verzoek is een gevleugelde term, maar dat dit in de praktijk neerkomt op minimaal iedere twee uur, is voor de meeste nieuwe ouders een schokkende ontdekking. Daarnaast is voeding niet alleen voeding. Voeding is ook (lichaams)contact, interactie, hechting, overdracht van immuunstoffen, regulatie van zowel fysieke als emotionele processen.
Gelukkig staat de JGZ voor jonge ouders klaar. Zijn er landelijke programma’s als de Eerste duizend dagen, Kansrijke Start en de pijlers van de JGZ Preventieagenda, waaronder hechting. Een gemene deler van al deze programma’s is dat wij als JGZ-professionals kijken naar wat een baby nodig heeft en ouders helpen dit ook te doen. Wanneer we fysiologisch babygedrag normaliseren, helpt dit ouders hun verwachtingen bij te stellen, omdat ouders om hen heen steeds meer baby’s zien die zich als baby mogen gedragen. En dat is voor iedereen pure winst, want het is fijn als verwachtingen uitkomen!
Voor leerlingen die kampen met ziekte, gaat het onderwijs niet altijd vanzelf. Marina van Egdom, AIOS M+G 1e fase, profiel JGZ, is ouder van zo’n kind. Haar persoonlijke ervaring heeft ertoe geleid dat ze zich inzet voor haar stage bij het NCJ en dat ze deelnam aan de doorontwikkeling van de interventie MAZL.
Blog21 maart 2024
Kinderwens bespreken is een logische taak voor de jeugdverpleegkundige
Vele gesprekken met kwetsbare cliënten heb ik gevoerd in mijn loopbaan. Voordat ik Nu Niet Zwanger (NNZ) kende, kwam het niet in mij op om kinderwens, seksualiteit en anticonceptie te bespreken tijdens mijn werk als jeugdverpleegkundige.
Blog22 januari 2024
Be the change!
De razende stilstand waarin iedereen hard werkt om pech te temmen zal doorbroken moeten worden. Ruimte geven is de gamechanger. Dit jaar is het jaar van de ruimte. Be the change!
Welkom op onze nieuwe website!
Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.