Blog 7 april 2021

Blog “Het oncomfortabele comfortabel zien te maken” van Yolanda Buchel

Veerkracht is essentieel om enerzijds stressoren in je werk en leven te kunnen tackelen en anderzijds om positieve hulpbronnen te kunnen activeren. Als psycholoog houd ik me professioneel hiermee bezig en versterken wij mensen volgens een vijf stappen methodiek in hun veerkracht ontwikkeling. Tegelijkertijd gebruik ik alle kennis en inzichten over veerkracht voor mezelf -als professional, ouder, collega, ondernemer etc-. Elke dag merk ik de waarde ervan opnieuw.

Ik heb als veerkracht expert natuurlijk een tunnelvisie waar het veerkracht betreft. Zoals je overal rode auto’s ziet, wanneer je zelf een rode auto hebt gekocht. Ik scan voortdurend door wie of waar veerkracht genoemd wordt. Om te leren en geïnspireerd te worden.

En zo kwam ik uit bij het blog van Igor Ivakic en de NCJ challenge Missie Veerkracht. Ik was meteen enthousiast en nam contact op. We hebben dezelfde passie, zoveel mogelijk mensen zien te versterken vanuit deze positieve insteek. Veerkracht gaat o.a. over het inzetten van positieve hulpbronnen, gelijkgestemden behoren daartoe. Dus wat kunnen we samen was onze insteek.

Ik kwam in contact met de mensen die zich inzetten voor het themadossier Early Life Stress en ontdekte dat 1 van de 3 knoppen uit het model dat jullie gebruiken de Veerkracht van het kind zelf is. Wat geweldig dat jullie ook aandacht besteden aan de potentie en mogelijkheden van de mens zelf, zo jong al. Want veerkracht jong geleerd, is oud gedaan!

Steeds vaker –zo zeiden we tegen elkaar- horen we onszelf en mensen om ons heen zeggen “Ik ben er klaar mee, de rek is eruit. Ik ben moe. Ik voel me onmachtig”.
En dit is zo begrijpelijk wanneer je weer kijkt vanuit stressoren en positieve hulpbronnen in deze coronatijd. Het aantal stressoren is immers fors toegenomen: kinderen die thuisonderwijs krijgen, ouders of andere familieleden om wie je je zorgen maakt, relaties die onder druk staan vanwege thuiswerken en veranderde routines, rouw om dierbaren die gestorven zijn, etc.

En positieve hulpbronnen zijn in aantal afgenomen zoals collega’s die steun bieden, vrienden bij wie je kunt geinen, uitrazen of huilen, beperkingen van de avondklok.
Vanuit onze veerkracht methodiek en praktijk weet ik hoe aspecten als emotiemanagement, optimisme, empathie, vernieuwen en probleemoplossend vermogen dan onder druk komen te staan. Trainen daarvan helpt om te verduren en te accepteren.

Tips

Er is geen recept wat voor iedereen geldt, dat zullen jullie hartstikke herkennen. De wetenschap vanuit de neuro- en positieve psychologie en onze veerkracht praktijk biedt echter handvatten, naast al die dingen die ik zelf afgelopen maanden heb geleerd. Hier deel ik er een aantal graag.

Zo leerde ik in de online yoga lessen iedere ochtend te oefenen om me comfortabel te gaan voelen in oncomfortabele houdingen. Een geweldige oefening die ik meeneem naar allerlei ongemakkelijke situaties in het leven.

Ik leerde om mijn blik te richten op wat ik (wel) zou kunnen doen. Te zoeken naar mogelijkheden , ook al is het zicht op de toekomst even weg en tast ik in het duister.
Dus sta ik elke dag even stil bij wat me gelukt is en hoe ik dat voor elkaar heb gekregen. Het helpt me om vanuit een positieve mindset naar de gebeurtenissen te kijken.

Helpend voor mij is ook om in plaats van sorry, dank je wel te zeggen en dagelijks 3 dingen te noemen waar ik dankbaar voor ben.

Veerkracht bouwen gaat ook over nieuwe dingen uitproberen en experimenteren. Daar lukken zaken niet in 1x maar wat een kans om trots op mijzelf te zijn en in de dagelijkse praktijk te ervaren welke krachten ik in mij heb.

Anderen helpen –onderdeel van mijn coach vak- helpt mij ook om de aandacht even op een ander te richten en er te kunnen zijn voor coachee’s. Maar ook vrienden en collega’s vragen hoe het met hen gaat. Verbinden met anderen is helend en de oude wijsheid ‘Gedeelde smart is halve smart’ is nog steeds actueel.

Graag ontmoet ik je in het gesprek over veerkracht in JGZ live! van 13 april. Ik ben nieuwsgierig hoe het zit met jouw veerkracht als vakmens, als mens, ouder, collega ……………………………en hoe kunnen we elkaar kunnen versterken om mee, terug en voorwaarts te veren opdat we dealen met alles wat er op ons pad komt.

Yolanda Buchel

WOOSH5

Over de Auteur

Yolanda Buchel

Lees meer over Yolanda Buchel

Welkom op onze nieuwe website!

Heb je een gebruikersaccount? Dan ontvang je van ons een mail om je account opnieuw te activeren.